Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2021 г.

Четири неизлечими болести по лозата

Четири неизлечими болести по лозата

В последните години болестите по лозовите насаждения се увеличават и представляват сериозен риск не само за гроздето, но и за насажденията. Това налага многократно обработване на растенията, за да спасим реколтата. Има и болести, които са практически неизлечими или много трудно се поддават на лечение. В тези случаи е много важно профилактирането, което до известна степен може да предотврати появата.

Как се справя с промените в климата стопанството на Венелин Делгянски

Филоксера – описание, признаци и профилактика

Дълги години филоксерата е смятана за болест, но всъщност това е един опасен вредител – въшка, унищожила около 1 милион декара лозя само у нас. В световен мащаб щетите са огромни. Пощадени са само тези, които са отглеждани на силно песъчливи почви (над 70% пясък), защото там въшката не успява да развие пълен жизнен цикъл.

Филоксерата има две форми – коренова и листна. Кореновата напада европейската лоза, а листната – американската. Това сериозно название е дадено неслучайно, защото при появата трябва да се изкоренят всички лози в радиус от 30 м и в продължение на 6-7 години в тази зона не могат да се засаждат други.

Признаците са: издатини по корените на лозите и израстъци по обратната страна на листата, които водят до силна деформация на листните петури. При нападение корените се разрушават напълно, което лишава растенията от хранителни вещества и вода. Разпространява се основно посредством посадъчния материал.

Бактериален рак по лозата

Бактериалният рак е все по-често срещана болест не само по лозата, но също по овощните видове и ягодоплодни храсти. Причинител е бактерия, която се придвижва по проводящата тъкан и предизвиква образуването на тумори. По корените и стъблата се образуват подутини със зърнеста структура, които от своя страна затрудняват храненето и сокодвижението, а това води до бавна гибел на растенията.

За наличието на бактериален рак говорят следните признаци: безпричинно отслабване на храстите, сериозно намаляване на плододаването, влошени вкусови качества на плодовете. След това се появяват и уродливите подутини, които могат да достигнат до внушителни размери – 15 см в диаметър.

Лечение на болестта няма, но профилактиката е много важна: предпазване от случайни наранявания, обеззаразяване на инструментите след обработване на всеки храст, редовно поливане и подхранване за повишаване на устойчивостта на растенията, отстраняване и изгаряне на заболелите растения.

Вертицилийно увяхване по лозата

Вертицилийното увяхване е гъбично заболяване – причинява се от почвообитаваща гъба, която се съхранява и в заразените части на растенията. Болестта се развива още в началото на лятото.

При заразяване листата на растенията повяхват, летораслите стават вяли, кората им се обезцветява и не след дълго изсъхват. Плодовете при заразените растения не се развиват – мумифицират се и изсъхват, но не опадат.

Единственият начин за борба е навременно изкореняване и изгаряне на болните растения и никога на това място не се засаждат нови.

Късовъзлие по лозата

Късовъзлието е най-вредоносната и разпространена вирусна нелечима болест по лозата. Вирусът е щам на вид мозаечно заболяване, но серологично е различен. Разпространява се механично – присаждане, сок от болни растения или почвени нематоди. Има три щама, които си приличат. Късовъзлието е забележимо е само в хроничната му форма. То предизвиква силна редукция в растежа – леторастите имат зигзаговиден растеж, а междувъзлията са силно скъсени и често образуват двойни възли. Листата са силно видоизменени, разположени нагъсто и образуват розетка.

Листата на болните растения се деформират и по тях се появяват възли от сърцевиден или линеен вид, а след това и жълта мозайка. Тя може да бъде точкова, петниста, дифузна, последвана от цялостно пожълтяване на листата. При различните сортове мозаечното напетняване е различно.

Болестта е неизлечима, но може да се забави развитието и. Болните части и растения се отстраняват и изгарят, почвата се обработва и подхранва, а на това място лози не се засаждат поне 10-на години.

Гроздовете са малко и с неоплодени дребни зърна.

Четири неизлечими болести по лозата
30622

Последни материали
Виж
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
Свързани материали
Виж
От какво се разболяват картофите по време на съхранение?
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини