Начало » Новини » Страната
11.11.2021 г.

Интернет мрежата OriginTrail разпознава кои храни не са биологични

Иновации в ЕС
Интернет мрежата OriginTrail разпознава кои храни не са биологични

sinor.bg

Прозрачността и доверието са от решаващо значение за един добре работещ и устойчив сектор на биологични храни. Глобалните производители на храни са затруднени да гарантират, че съставките, които използват, не са измамни. Това е от значение и в индустрията за биологични храни, тъй като понякога се случва неправилно етикетиране на конвенционалните храни като „органични“. Основната причина е недостатъчен обмен на данни поради липса на доверие между различни организации.

Данните често се съхраняват във всяка точка от веригата за доставки, но поради липсата на взаимовръзка между тях се пречи на ефективната им проследимост. Ако изтеглянето на дадена храна от пазара изисква незабавни действия или ако отделните производители на храни искат прозрачно да съобщават произхода и ползваните съставки – това на този етап е свързано с пречки.

Еврокомисията с проекти за цифровизация

Затова е създадена и мрежата от лаборатории Trace Labs, която активно се справя с този проблем с уникални решения чрез платформата, базирани на отворен код OriginTrail,  децентрализирана графика на знанията (DKG).

С използването на OriginTrail DKG имате възможност важни данни от заинтересованите фирмит по веригите за доставки да бъдат свързани и защитени от манипулация чрез блокчейн технология. Доверените и свързани данни след това се използват в различни уеб приложения за подобряване на проследимостта на продуктите, повишаване на доверието и подпомагане на оптимизиране на всеки етап от процеса на управление на веригата за доставки.

Когато се открие проблем като замърсяване или неправилно етикетиране, решението позволява бързо откриване на следата на продукта от край до край. С всички данни, свързани помежду си и достъпни, е по-лесно да се проследи основната причина за всеки проблем, който може да възникне. Това намалява разходите за изтегляне и предотвратява разхищаването на храна.

Естонците напредват за разлика от нас

Индустрията за биологични храни е процъфтяващ бизнес и информацията върху био етикетите е важна за потребителите. Те биха могли да плащат повече за органични продукти, ако бъдат сигурни откъде идва храната им и какви са условията на отглеждане.

„Когато се открие проблем като замърсяване или неправилно етикетиране, решението позволява бързо откриване на продуктовата пътека от край до край. С всички данни, свързани помежду си и достъпни, е по-лесно да се проследи и проследи основната причина за всеки проблем, който може възникне."

Като част от финансираните от ЕС водещи иновационни експерименти на SmartAgriHubs мрежата Trace Labs разгърна два пилотни проекта. В първия един от най-големите производители на домашни птици в Югоизточна Европа Perutnina Ptuj си партнира с Trace Labs за създаване на уеб-базирано приложение за произход, използвайки OriginTrail DKG, публична DLT мрежа - без разрешение за обмен, защита и свързване на данни за тяхната първокласна гама от домашни птици. Чрез използването на това приложение потребителите, които купуват пакетирани продукти на Perutnina Ptuj от тяхната гама за отглеждане на домашни птици Natur Premium, могат да се уверят в местния произход на продуктите и да научат повече за животновъдите и условията във фермите, като използват своите смартфони.

Като част от пилотния проект Trace Labs разшири първата версия на приложението и също така го интегрира с IoT-устройство и камера за дистанционно наблюдение Kakaxi. Това предоставя на марката храни допълнителни данни за IoT от фермите (влажност, температура, валежи, слънчева светлина, покадрови снимки от фермите), които могат да се използват като инструменти за маркетинг и комуникация с потребителите. Този вид иновация може да се приложи в биологичния сектор, така че потребителят да може да получи цялата желана информация за биологичното производство, като използва своите смартфони.

За втория пилотен проект, Trace Labs си партнира със Земеделска кооперация „Шалешка долина” (Šaleška Dolina) в Словения, селскостопанска кооперация с над 200 фермери, които доставят мляко на една от най-големите мандри в региона. В този случай OriginTrail DKG беше свързан с възможностите за интелигентни договори на Oracle Hyperledger Fabric, за да предостави решение, което показва как технологиите, базирани на блокчейн, могат да подобрят ефективността, безопасността и доверието във веригите за доставка на храни, без да прекъсват съществуващите бизнес процеси.

Разработеното решение автоматизира процеса на плащане на млякото, където участват много заинтересовани страни, като използва надеждни и свързани данни от DKG. Този случай на употреба на практика преодолява пропастта в доверието между фермери, кооперация и млекопреработвателните предприятия и показва как тя може да бъде ефективно преодоляна с децентрализирана технология, използвайки OriginTrail DKG и Oracle Hyperledger Fabric. Подобни пропуски в доверието в биологичния сектор,

Не всички бизнес процеси във веригите за доставки на селскостопански храни изискват такава прозрачност. Напротив, понякога е от съществено значение определена информация да се пази поверителна поради различни причини, например договорна или друга бизнес-чувствителна информация - или се обменят данни само за определени партньори в рамките на веригата на стойността. Технологията на Trace Labs предлага решение. Тъй като голяма част от включените данни са много чувствителни към бизнеса, контролът на достъпа до данни и разрешенията се обработват с голямо внимание. Критичните данни се съхраняват в защитеното частно хранилище на подграфа на възела OriginTrail с само ключови точки от данни, гарантиращи целостта, публикувани в публичната DKG (метаданни за индексиране и криптографски доказателства за валидиране на данни). Внедрените решения доказват, че ефективни и ефикасни блокчейн решения могат да бъдат изградени върху съществуваща ИТ инфраструктура. При внедряването на решенията не е имало нужда от скъпоструващо разкъсване и подмяна на съществуваща ИТ инфраструктура с някой от заинтересованите страни в съответните вериги на стойност.

Системите позволяват на потребителите да комбинират публичнтеи мрежи за информация с поверителността на частните, Trace Labs гарантира, че заинтересованите страни в селското стопанство могат да извлекат осезаеми ползи от използването на технологии, базирани на блокчейн. И да се уверят, че техните вериги за доставки са по-ефективни, по-прозрачни и по-устойчиви. Всички неща, които повишават дългосрочната жизнеспособност на техния бизнес и позволяват предложение с по-голяма стойност.

(Текстът е предоставен от Института за иновации и агростратегии)

Интернет мрежата OriginTrail разпознава кои храни не са биологични
5076
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Община Харманли раздаде безплатно биотор на гражданите
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини