Спадът в производството на зеленчуци в периода 2017 - 2019 година, съотнесен към двете последни години 2008-2010 г. от предишното десетилетие, е значителен и това личи от изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по аграрна икономика. Според този анализ „факторната производителност в сектора на зеленчуците, която отчита изменението на крайното производство, отнесено към промените в използваните ресурси (земя, труд, капитал, материали и субсидии) за десетгодишния период, отбелязва спад, изчислен с коефициент от 0,66. Ще поясним, че „невграденият в труда и капитала технически прогрес е придобил гражданственост като обща факторна производителност”.
Най-интересното в това изследване са изводите, че при сценарий с изключване на субсидиите, получавани в специализираните стопанства, факторната производителност за периода 2017-2019 г. в зеленчукопроизводството нараства едва до 0,69 коефициент, което доказва тезата, че субсидиите заемат незначителна част от разполагаемите ресурси.
И понеже точно сега фермерите очакват политиките за следващия период да стимулират производството на зеленчуци в странан, икономистите разиграват два сценария с 10% увеличение и с 10% намаление на субсидиите в периода 2023-2025 г.
Прогнози и за цените на зърнените култури
Изводът обаче е катастрофален и показва, че и в двата случая факторната производителност ще спадне до коефициент 0,63, което означава нисък производствен ефект на зеленчукопроизводството при такива слаби промени в субсидирането. С други думи – необходимо е рязко увеличение в подпомагането, ако искаме родните зеленчуци да се върнат на трапезата ни.
Сценариите за влиянието, което биха оказали мерките за ограниченията за използване на торове и препарати за растителна защита към 2023-2025, според икономистите също ще се отразят незначително, защото факторната производителност дори при увеличение на субсидиите в специализираните стопанства с 10% се изчислява на 0,62, а при намаление на субсидиите, на 0,61. Причината за слабия ефект в средносрочен период е очакванията за по-бавно навлизане на зелените мерки.
Експертите от САРА дават прогнози и за производството на домати през тази година, които според тях ще достигнат 120 хил.т - 54 хил т от тях са оранжерийните домати и 66 хил.т – произведените на полето.
САРА понижава прогнозата си за производството на пипер, което се дължи на климатичните промени и падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време. Затова и реколтата тази година е едва 51 хил.т (при 53 хил.т, прогнозирани по-рано), което е на равнища подобни на реколтата от 2020 г.
При краставиците, през 2021 година САРА предвижда обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.т. за продукцията, отглеждана на открито.
Това, което силно интересува земеделците, е дали минералните торове ще поевтинеят в следващите месеци. Според икономистите цените вероятно ще продължат да се покачват заради силното търсене и добрата възвращаемост за производителите.
Повечето производители предпочитат да заявяват количества по настоящи цени.
Кризата от КОВИД-19 доведе до увеличаване на приходите и печалбите на търговските вериги по целия свят. Увеличението за изминалата година се оценява между 15-20%, като сериозен ръст се отчита и при онлайн продажбите, където увеличението е между 2-3 пъти.
Цените на едро на доматите в ЕС през септември и октомври са с 20-25% над средните за последните 5 години и достигнаха нови рекорди за цени на едро от 1,43 и 1,55 евро/кг. Причините за рязкото повишаване на цените в последните 2-3 месеца са в неблагоприятното време и поскъпването на енергийните разходи.
Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в следващите 1-2 месеца, които се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години. Цените на едро в Турция са около 0,38 щ.долара за килограм.
Цените на едро на краставици в Турция през м.октомври леко се повишават, като от нива около 0,24 щ.д. за кг преди месец, нарастват до 0,26 щ.д./кг. На европейския пазар конюнктурата е същата, като цените остават на миналогодишните равнища, в Испания те са около 0,37 евро/кг, а в Полша цените на едро са с около 8% повисоки на годишна база - 1,32 евро/кг. Цените ще продължат да се покачват, както заради сезонния фактор, така и заради растящите производствени разходи, предвиждат икономистите.