Начало » Новини » Коментари
05.11.2021 г.

САРА: И при 10% нарастване на субисидите в зеленчукопроизводството ефектът ще бъде нула

Център за икономически изследвания в селското стопанство
САРА: И при 10% нарастване на субисидите в зеленчукопроизводството ефектът ще бъде нула

sinor.bg

Спадът в производството на зеленчуци в периода 2017 - 2019 година, съотнесен към двете последни години 2008-2010 г. от предишното десетилетие, е значителен и това личи от изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по аграрна икономика. Според този анализ „факторната производителност в сектора на зеленчуците, която отчита изменението на крайното производство, отнесено към промените в използваните ресурси (земя, труд, капитал, материали и субсидии) за десетгодишния период, отбелязва спад, изчислен с коефициент от 0,66. Ще поясним, че „невграденият в труда и капитала технически прогрес е придобил гражданственост като обща факторна производителност”.

Най-интересното в това изследване са изводите, че при сценарий с изключване на субсидиите, получавани в специализираните стопанства, факторната производителност за периода 2017-2019 г. в зеленчукопроизводството нараства едва до 0,69 коефициент, което доказва тезата, че субсидиите заемат незначителна част от разполагаемите ресурси.

И понеже точно сега фермерите очакват политиките за следващия период да стимулират производството на зеленчуци в странан, икономистите разиграват два сценария с 10% увеличение и с 10% намаление на субсидиите в периода 2023-2025 г.

Прогнози и за цените на зърнените култури

Изводът обаче е катастрофален и показва, че и в двата случая факторната производителност ще спадне до коефициент 0,63, което означава нисък производствен ефект на зеленчукопроизводството при такива слаби промени в субсидирането. С други думи – необходимо е рязко увеличение в подпомагането, ако искаме родните зеленчуци да се върнат на трапезата ни.

Сценариите за влиянието, което биха оказали мерките за ограниченията за използване на торове и препарати за растителна защита към 2023-2025, според икономистите също ще се отразят незначително, защото факторната производителност дори при увеличение на субсидиите в специализираните стопанства с 10% се изчислява на 0,62, а при намаление на субсидиите, на 0,61. Причината за слабия ефект в средносрочен период е очакванията за по-бавно навлизане на зелените мерки.

Експертите от САРА дават прогнози и за производството на домати през тази година, които според тях ще достигнат 120 хил.т - 54 хил т от тях са оранжерийните домати и 66 хил.т – произведените на полето.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер, което се дължи на климатичните промени и падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време. Затова и реколтата тази година е едва 51 хил.т (при 53 хил.т, прогнозирани по-рано), което е на равнища подобни на реколтата от 2020 г.

При краставиците, през 2021 година САРА предвижда обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.т. за продукцията, отглеждана на открито.

Това, което силно интересува земеделците, е дали минералните торове ще поевтинеят в следващите месеци. Според икономистите цените вероятно ще продължат да се покачват заради силното търсене и добрата възвращаемост за производителите.

Повечето производители предпочитат да заявяват количества по настоящи цени.

Кризата от КОВИД-19 доведе до увеличаване на приходите и печалбите на търговските вериги по целия свят. Увеличението за изминалата година се оценява между 15-20%, като сериозен ръст се отчита и при онлайн продажбите, където увеличението е между 2-3 пъти.

Цените на едро на доматите в ЕС през септември и октомври са с 20-25% над средните за последните 5 години и достигнаха нови рекорди за цени на едро от 1,43 и 1,55 евро/кг. Причините за рязкото повишаване на цените в последните 2-3 месеца са в неблагоприятното време и поскъпването на енергийните разходи.

Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в следващите 1-2 месеца, които се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години. Цените на едро в Турция са около 0,38 щ.долара за килограм.

Цените на едро на краставици в Турция през м.октомври леко се повишават, като от нива около 0,24 щ.д. за кг преди месец, нарастват до 0,26 щ.д./кг. На европейския пазар конюнктурата е същата, като цените остават на миналогодишните равнища, в Испания те са около 0,37 евро/кг, а в Полша цените на едро са с около 8% повисоки на годишна база - 1,32 евро/кг. Цените ще продължат да се покачват, както заради сезонния фактор, така и заради растящите производствени разходи, предвиждат икономистите.

САРА: И при 10% нарастване на субисидите в зеленчукопроизводството ефектът ще бъде нула
10601
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Предупреждение от български евродепутат въз основа на последни анализи
С влизането на Украйна в ЕС субсидиите на фермерите ще намалеят с 20 на сто
Коев: Преговаряме за по-високи субсидии за винарите още преди 2027 година
Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Абсурди
Кашата със задължителната калибровка на пръскачките ще остави маса фермери без субсидии
Резултати до лятото на 2024
Започнаха разговори за бъдещето на селското стопанство на Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини