Начало » Пазари » Маслодайни култури
11.10.2021 г.

Растителните масла поскъпват стремително на европейските пазари

Растителните масла поскъпват стремително на европейските пазари

Вече измина един месец от момента, когато цените на основните растителни масла на международните и представителните регионални пазари подновиха възходящия тренд. Напоследък обаче, темпото на поскъпването им на европейския пазар рязко се засили провокирано от галопиращото поскъпване на палмовото масло и рапичното масло.

Анализаторите споделят пред Ройтерс, че през миналата седмица цената на палмовото масло на малайзийската борса скочи с 10,2% и в петък на 8 октомври достигнаха рекордните 5000 рингита /тон ($1200/т). Вълната от спекулативни покупки на борсови контракти според водещите експерти беше прeдизвиката  от „увеличеното експортно търсене на фона на стопяване на  наличностите в страната”. Оперативните данни фиксират увеличение на износа на палмово масло от Малайзия през септември с 35-40 на сто, до 1,6 млн.т. Най-авторитетното в бранша германско аналитично издание „Oil World” в  доклада си от 5 октомври акцентира и върху рязкото увеличение на износа и на индонезийско палмово масло. Oil World посочва статистика за м. август 2021 г. – рекордни 3,6 млн.т, с 1,4 млн.т повече в сравнение с август 2020 г. Поради намалените вътрешни ресурси Индонезия през септември редуцира износа до 2,24 млн.т, което пренасочи търсенето към малайзийския пазар. Търговците споделят, че производството на палмово масло в Индонезия, най-големият производител в света, спадна през септември поради дъждовни бури и наводнения, което затрудни прибирането на  реколтата и то точно  в разгара на производствения сезон.

Цената на качественото олио в сръбските магазини гони 2 евро за литър

Драстичното поскъпване на палмовото масло в значителна степен подсили позитивния потенциал на фундаменталните (балансови) фактори в рапичния комплекс. Напрегнатият баланс на тази също широко използвана за производството на биодизел култура беше основната причина за стремителното поскъпване на рапичното семе и рапичното масло.

„Котировките на рапичното масло в Ротердам се изстреляха стремително нагоре до  1820-1850 щатски долара в близката позиция на 6 октомври, най-високата цена, регистрирана някога и рязко над нивото от около 1400 долара, регистрирано само преди месец, като през последните 12 месеца цените на рапичното масло почти се удвоиха” - констатира Oil World в доклада от 7.10.21 г.

Междувременно и цената на рапичното семе на борсата в Париж (EURONEXT) в петък се изкачи до нов исторически връх от EUR685/т, но  в края на деня участниците във фючърсната търговия започнаха да прибират печалби и борсата затвори на равнище EUR668/т, което означава поскъпване с близо 100 долара в рамките само на един месец и с  278 долара в рамките на една година.

Ценовото рали при палмовото и рапичното масло оказа изразено влияние върху другите дори по-малко свързани пазари. Прави впечатление и рязкото поскъпване на растителните хранителни масла на европейския пазар напоследък. В петък суровото слънчогледово масло се котираше на пазара в Ротердам по $1460/т за товарене през октомври, в сравнение с $1325/т на 08.09.21 г. и $985/т на 08.10.21 г.

Според украински търговски източници цената на украинското рапично семе за промишлени цели в момента е около $735/т FOB, в сравнение с $680/ преди един месец и около $430/т FOB на 8 октомври 2020 г.

Украинско слънчогледово семе в петък се предлагаше за износ по 650-665/т FOB черноморско пристанище, в сравнение с $ 570/т на 8.09.21 и $480/т на 8.10.20 г.

Игор Валентович

Растителните масла поскъпват стремително на европейските пазари
17891
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини