Изследване на Център за икономически анализи в селското стопанство (САРА) публикувано в последния им доклад за факторната производителноста в сектора на зеленчуците, която отчита изменението на физическото производство отнесено към изменението на използваните ресурси (земя, труд, капитал, материали и субсидии) показва свиване за периода 2017-2019 към 2008- 2010 с около 34% и съответно коефициент от 0,66.
Вукодинов: Видиш ли лошо – не бой се, видиш ли хубаво – не се радвай!
При сценарий с изключване на субсидиите получавани в специализираните стопанства, факторната производителност нараства до 0,69, като субсидиите заемат около 10% от разполагаемите ресурси. Влошената факторна производителност в зеленчукопроизводството се дължи на увеличената ресурсоемкост, най-вече по линия на разходите за капитал и на материали, които превишават значително брутното увеличение на производството за периода.
Текущите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за количества достигащи 120 хил.т, като на 54 хил т. възлиза оранжерийното производство и 66 хил.т. за полското.
САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време, която се оценява на 51 хил.т (53 хил.т. месец по-рано), което представлява равнища подобни на реколтата от 2020 г.
При краставиците, през 2021 година САРА предвижда обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство се очаква да е на нива от 52 хил.т.