Начало » Новини » Страната
06.10.2021 г.

Преведоха 200 000 лева на 4 бенефициента по морската програма

Част от средствата са за възстановяване на старинния Несебър
Преведоха 200 000 лева на 4 бенефициента по морската програма

„Разплащателна агенция” към Държавен фонд „Земеделие” преведе близо 200 000 лв. на четирима бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014-2020 г. (ПМДР 2014-2020 г.), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Две от плащанията получават местните инициативни рибарска групи (МИРГ) „Несебър – Месемврия“ и „Български черноморски сговор Бяла – Долни чифлик – Аврен“ в изпълнение на техните стратегии за развитие. Стратегиите имат за цел да подпомогнат конкурентоспособното развитие на рибарските области при оптимално използване на местните ресурси. Основните приоритети, заложени в стратегиите, са насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, както и създаването на работни места в рибарските райони.

МИРГ „Несебър – Месемврия” получи окончателно плащане от 89 801 лв. за изпълнението на проект по мярка 3.2 „Популяризиране на местните ресурси и подкрепа за развитието на дребномащабна инфраструктура“.  Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е над 202 хил. лв. Средствата са вложени в реконструкцията и обновяването на рибарския район, разположен в старинната част на Несебър. Той представлява пореден етап от реставрацията на „Трасе на културно-туристически маршрут „Духовен път“ по улиците „Ахелой“, „Хемус“, „Тервел“ и  „Месемврия“. Архитектурната концепция за тези трасета е пряко свързана с общата стратегия на община Несебър за опазване на световната ценност и културното наследство в стария град. Пешеходните зони там са оформени с настилки от периода на Възраждането – асфалтът е подменен с паваж, а бетоновите плочи по тротоарите са заменени с настилка от камък. С изпълнението на проекта се поставя ударение върху опазването и популяризирането на природното, културно и историческо наследство, както и на занаятчийските традиции в региона.

Второто плащане от 30 477 лв. получава МИРГ „Български черноморски сговор Бяла – Долни чифлик – Аврен“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на междинно плащане за финансиране на текущите разходи на групата за второто тримесечие на 2021 г. Средствата са договорени по мярка 4.2. „Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“ от  ПМДР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие“ изплати 42 950 лв. на бенефициент по мярка 2.2 “Продуктивни инвестиции в аквакултурите” – сектор „Малки проекти“. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за оборудване на моторно превозно средство за превоз на жива риба. Инвестицията ще улесни доставките на дъгова пъстърва от рибното стопанство, което се намира в язовир „Гостилица”, до крайните потребители. Садково-аквакултурното стопанство произвежда 64 тона риба годишно. Новото оборудване ще улесни и превозването на зарибителен материал за фермата.

Последното плащане от 36 327 лв. е преведено на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Институцията е бенефициент по мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“ на програмата. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за закупуване на защитна екипировка за служителите при инспекции в морето. Тя ще намали риска от злополуки от една страна, а от друга – ще допринесе за извършване на допълнителни проверки на корабите за намаляване на нерегламентирания улов на риба. 

Преведоха 200 000 лева на 4 бенефициента по морската програма
4631
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Над 22,8 млн. лева са изплатени на 81 бенефициера по ПРСР 2014-2022 за седмица
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Ще се инвестира в рибарски пристанища и кейове, покрити лодкостоянки и рибни борси
Пренасрочват средства в старата морска програма към компенсаторни мерки и изпълними проекти
В подкрепа на местната инфраструктура, туризма и спорта
Над 1,2 милиона лева са преведени на рибарските общности
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини