Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
25.09.2021 г.

Турция увеличава износа на свежо десертно грозде

Потреблението в ЕС обаче засега разочарова
Турция увеличава износа на свежо десертно грозде

Износът на свежо десертно грозде от Турция от началото на годината до 14 септември е нараснал с 32% в количествено изражение до 72 хил. тона и с 22% в стойностно до 77 млн. долара, съобщи „Анадолската агенция”, като се позова на данни на Съюза на износителите от Егейския регион.

„Вървим уверено към целта за увеличаване на износа до 200 млн. долара през 2021 г.”, изтъкна председателят на съюз Хайретин Учак. Той припомни, че през миналата година Турция е изнесла свежо десертно грозде на стойност 158 млн. тона в общо 49 страни по целия свят. Основен вносител на турското десертно грозде е Русия, като през миналата година там са осъществени доставки на стойност 42,7 млн. долара.

Д-р Петьо Бошнаков: Изкореняването на лозя ще се ускори в следващите години

Междувременно потреблението на грозде в Европейския съюз разочарова производителите и търговците, съобщи електронното издание FreshPlaza, като се позована Люсиен де Вит от нидерландската компания за търговия на едро LuBaFresh.

Де Вит споделя, че сезонът се различава значително от миналия, особено в Италия, където той наскоро е посетил доставчиците на компанията от Сицилия и Апулия. „През последните години там валеше доста. През тази година е много топло. Това доведе до увеличаване на реколтата средно с 30%. По отношение на сладостта обаче количествата подходящо грозде останаха на нивата от миналата година”, обяснява специалистът.

По думите му гроздето е с фантастичен вкус, но има проблеми с размера и цвета, като при черното грозде той определено е блед вследствие на горещите нощи в началото на сезона. По време на престоя му в Италия също е било горещо, като температурите при прибиране на реколтата са достигали и 40 градуса по Целзий. Обикновено брането на гроздето започва в 6 часа сутринта, но заради жегите тази година първите работници са влизали в лозята още в 3,30 часа.

„Засега потреблението на грозде в ЕС разочарова. Износът, струва ми се, е с около 20% по-слаб, отколкото през миналата година. Въпреки това съм убеден в скорошния подем. Добрият период за гроздето обикновено започва в средата на септември, когато летните плодове вече са изчерпани”, коментира Де Вит.

Той се надява и на подобряване на цените. „Сега цените са занижени в известна степен. Сезонът на сорта Victoria приключи. Сортът Italia в момента се продава на цена от 11 до 13 евро за опаковка от 7 килограма. Red Globe и черното грозде се колебаят около 10-11 евро. Сортовете без семки се подавата за 2 евро за килограм. На пазара в Нидерландия в момента най-големият доставчик е Италия, Гърция не изпраща големи количества през тази година. Засега доставките на испанско грозде са нередовни”, посочва специалистът.  

Турция увеличава износа на свежо десертно грозде
11937
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На изложението Macfrut 2024 в Италия очаквайте симпозиум за десертното грозде
Родно производство
Изберете и засадете ранозреещи сортове десертни лози
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини