От 8 до 10 май 2024 г. в изложбения център в Римини ще се проведе глобално събитие за производството и веригата за доставки на десертно грозде, организирано в рамките на международното изложение „Макфрут“. За участие са поканени основните играчи от индустрията, водещи международни експерти, които ще обсъждат новите пазарни тенденции и политики, новите сортове, техническите и технологични иновации. Припомняме, че за последните 35 години производството на десертно грозде в България се срина, не без силната конкуренция от европейски и световни производители.
Италия е лидер по производство и износ на десертно грозде в Европа с около 1 милион тона грозде годишно, от които почти две трети се отглеждат в Апулия и една трета в Сицилия. В световен мащаб производството на десертно грозде бележи положителна тенденция на растеж от 5,7 %, а в Европа може да достигне дори 14 %, особено след като бяха разработени нови системи за засаждане с нови сортове десертно грозде без семки, по-специално в Италия, съобщават от пресцентъра на изложението.
Насрочено по време на тридневното търговско изложение Macfrut, започващо с представянето на симпозиума (сряда, 8 май), това събитие ще предложи на специалистите задълбочен поглед върху генетичните програми, селекцията и новите сортове, иновативните техники за прецизно земеделие и управление на производствената система (почвено и безпочвено производство, управление на водите, хранене, борба с вредителите и болестите), техниките за съхранение и преработка, управлението на качеството след прибиране на реколтата и предпочитаните от потребителите сортове.
В четвъртък, 9 май, ще се проведе Macfrut Table Grape Global Players: събитие, в което ще участват водещи световни играчи, със специален акцент върху пазарните тенденции и производствените резултати.
Последният ден от изложението, 10 май ще бъде посветен на "Трапезното грозде на полето" и ще включва технически обиколки с експерти на тестово поле, което ще бъде създадено на панаира.