През септември узряват късните сортове круши и ябълки. В този период гъсениците на ябълковия плодов червей напускат плодовете и пропълзяват по дървото. Оплетени в пашкули, те презимуват под напуканата кора и в почвата на дълбочина 15 - 20 см. Добре е да се окопае около дърветата и да се почисти старата напукана кора.
Септември е месец, в който се бере гроздето за вино. Гроздето трябва да има определен стойности за захарността и киселинност затова е добре да ги измерите преди да берете. Захарността трябва да бъде не по-малка от 19 %. За висококачествените червени вина е необходима захарност от 21% до 23 %. За белите трапезни вина е необходима 18 - 20 % захарност. Десертното грозде се бере с не по-малко от 15 % захарност. Гроздето не бива да се бере при температури по-ниски от 14 и по високи от 27 ° С.
През септември се сеят семената на марули и салати за разсаждане в края на октомври и ноември. През месеца се сеят още спанака, репичките и магданоза. Площите освободени от зеленчуци е добре да се почистят от растителни отпадъци и да се преорат.