Начало » Новини » Страната
20.07.2021 г.

На Илинден строго не се работи!

Християнски празници
На Илинден строго не се работи!

wikipedia

Илинден, отбелязван по стар стил на 2 август, а по нов – на 20 юли, е един от големите летни християнски празници, свързан дълбоко и с народните обичаи. Според преданията Свети Илия препуска  по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Смята се за господар на летните небесни стихии, бури и градушки, които може да заключва и отключва, а огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се прави курбан от най-стария петел и се изпича погача, като трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове, на които се прави жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. 

На този ден християнската църква почита пророк Илия като един от най-великите християнски светии. Той е еврейски пророк от 9 век преди Христа, като за него е писано освен в Стария завет (Юдейската Библия), също и в Новия завет, Талмуда и Корана. Почитан е от юдеи, християни, мюсюлмани, бахаи, свидетели на Йехова, мормони и раелити.

Според тълкуванията на православната църква за пророк Илия се говори в последната книга на Библията – „Откровение на Свети Йоан Богослов“, като за единия от двамата пророци, които бог ще прати преди края на света, за да изобличават антихриста. Свети пророк Илия единствен сред хората е взет жив на небето, като хилядолетия преди него същата участ е имал древният пророк Енох, който е вторият пророк, който ще дойде. Тогава двамата ще приемат мъченическа смърт, гласят библейските сказания.

Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като "небесен човек" и "земен ангел". Неговата ревност и преданост към вярата в единия истинен Бог била толкова силна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Изабела. Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.

На днешния ден имен ден празнуват Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

На Илинден строго не се работи!
7307
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Илинден времето се обръща
На Илинден се прави курбан за здраве
Християнски празници
Днес се почита паметта на пророк Илия, чества се и 113-а годишнина от Преображенското въстание
Народни празници
На Илинден се отбелязва и 112-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание
Празници
Днес християните почитат свети пророк Илия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини