Начало » Пазари » Маслодайни култури
16.07.2021 г.

САЩ прогнозират рекордна реколта от слънчоглед в Русия

Местните анализатори не са чак толкова големи оптимисти
САЩ прогнозират рекордна реколта от слънчоглед в Русия

Службата за селското стопанство в чужбина към министерството на земеделието на САЩ повиши прогнозата си за световното производство на маслодайни култури през селскостопанския сезон 2021-2022 г. с 3 млн. тона в сравнение с оценката си от юни до 635,4 млн. тона, става ясно от редовния ѝ доклад за юли, цитиран от електронното изадние Агроинвестор. Ако предвиждането се оправдае, реколтата от маслодайни култури в света ще нарасне с 35,4 млн. тона спрямо настоящия сезон 2020-2021 г. Най-голям ръст се прогнозира за соята, където реколтата се очаква да се увеличи до 385,2 млн. тона от 363,6 млн. тона през настоящия сезон, както и при слънчоледа – до 56,99 млн. тона от 49,72 млн. тона при очаквани 54,92 млн.тона през юни. За рапицата корекцията е до 74,14 млн. тона от 71,8 млн. тона през сезон 2020-2021 г.

За Русия от службата вече оценяват реколтата от слънчоглед на рекордните 16,5 млн. тона – с 24% повече, отколкото през 2020 г. и с 2 млн. тона над предвижданата през юни. Добивите се прогнозират с 9% нагоре до 1,74 тона от хектар, а при засетите площи се отчита разширяване с 14% зо 9,5 млн. хектара. „Слънчогледът демонстрира постоянно увеличаване на площите и добивите благодарение на високата рентабилност на тази селскостопанска култура и по-широкото използване на хибридните сортове семена от 2010 г. насам”, се изтъква в отчета на анализаторите на службата. Предвижданията им за реколтите от слънчоглед в останалите големи производителки са оставени без промяна – 16,7 млн. тона в Украйна, 10 млн. тона в Европейския съюз, 3,4 млн. тона в Аржентина и 1,8 млн. тона в Турция.

В отчета за юли се прогнозира също, че през сезон 2021-2022 г. Русия ще увеличи износа на слънчоглед с 425 хил. тона спрямо настоящия сезон до 1 млн. тона, като месечната корекция е с 300 хил. тона нагоре.

В юнската прогноза министерството на земеделието на САЩ оценяваше реколтата от слънчоглед в Русия на 14,5 млн. тона, а в юлския – с 2 млн. тона повече и това е много рязко увеличение дори като се вземат под внимание повечето засети площи, заяви генералният директор на руската компания за пазарни анализи и прогнози „ПроЗерно” Владимир Петриченко. Според него в момента е много трудно положението в югоизточната част на руското Черноземие, в Башкирия и Татарстан, а особено трудно – в Оренбургска област, което не дава надежди за ръст на реколтата в района на Волга. Същевременно в южните части на Русия слънчогледът се развива съвсем нелошо, но Петриченко оценява реколтата като цяло на 15,5 млн. тона. На свой ред вицепрезидентът на Руския зърнен съюз Александър Корбут заяви, че с оглед на засетите площи реколта от 16,5 млн. тона изглежда напълно реална, макар че времето може да внесе своя корекия – в южните части и в басейна на Волга е сухо и това въздейства неблагоприятно върху развитието на посевите. Неговата оценка е за реколта от по-скоро около 16 млн. тона. Преди месец от руския Институт за конюнктурата на селскостопанския пазар (ИКАР) прогнозираха слънчогледовата реколта в Русия на ниво над 16 млн. тона, но сега анализаторите понижават предвиждането си. Според оценки на Съюза на производителите на масла и мазнини в Русия реколтата от слънчоглед ще надхвърли 16 млн. тона, но износът му едва ли ще достигне 1 млн. тона, както очакват от министерството на земеделието на САЩ. Председателят на съюз Михаил Малцев смята, че доставките на слънчоглед за чужбина ще са минимални заради митото от 50% върху износа.

„Ясно е, че няма да изнасяме слънчоглед в големи количества. Явно в министерството на земеделието на САЩ още не са осъзнали, че с мито от 300 долара на тон е невъзможно да го изнасяме. Най-голямото количество слънчоглед ще замине за Казахстан и мисля, че с това износът ще приключи”, коментира генералният директор на ИКАР Дмитрий Рилко. На същото мнение е и Корбут – законен износ от 1 млн. тона при забранителни по същността си мита е невъзможен. Петриченко им приглася – износ на 1 млн. тона слънчоглед призабранителни мита е възможен само през държавите от Митническия съюз и особено Казахстан. „Но с моята прогноза за реколта от 15,5 млн. тона най-вероятно и той е невъзможен. Ако вземем за основа логиката на министерството на земеделието на САЩ и прогнозата им от 16,5 млн. тона, тогава е възможно. На база на моите изчисления обаче смятам, че износът ще бъде около 500 хил. тона, и то отново в или през Казахстан”, добави той.

В юлския отчет на американското министерство е повишена прогнозата и за производството на слънчогледово олио в световен мащаб с 640 хил. тона спрямо юни до 21,79 млн. тона. С изключение на Аржентина, където предвиждането е оставено на юнското ниво от 1,32 млн. тона, оценките са завишени за всички основни производителки – с 280 хил. тона за Украйна до 6,99 млн. тона, с 500 хил. тона за Русия до 5,99 мил. тона, с 40 хил. тона за ЕС до 3,82 млн. тона и със 70 хил. тона за Турция до 1,2 млн. тона.

Анализаторите на министерството повишиха и пронозата и за износа на олио от Русия с 400 хил. тона спрямо направената през юни до 3,75 млн. тона. Ако тя се оправдае, резултатът ще надхвърли и очакваните за настоящия сезон доставки за чужбина от 3 млн. тона. Според Корбут износът на 3,75 млн. тона и нагоре олио, вземайки предви относително слабото вътрешно потребление и потенциалните суровинни източници е нъплоно реален, но въпросът е как светът ще се възстановява след пандемията, какво ще бъде търсенето, колко ще се понижат световните цени и как ще се променят транспортните разходи. Следвайки отново логиката на министерството на земеделието на САЩ за производство на 6 млн. тона олио в Русия, Петриченко преценява, че да бъдат изнесени 3,75 млн. тона е напълно реално. Той дори твърди, че производството може да надхвърли 6 млн. тона. „Нашият потенциал за износ на слънчогледоно олио от 3,7-3,8 млн. тона е очевиден. Но трябва да се има предвид, че има и износ в рамките на Митническия съюз. Например през най-успешния ни сезон 2019-2020 г. износът на олио достигна 3,1 млн. тона извън Митническия съюз, а в държавите в него бяха изнесени още 200-250 хил. тона”, припомни генералният директор на „ПроЗерно”. Анализаторите на ИКАР обаче понижават последната си оптимистична прогноза за износа но олио от Русия. 

САЩ прогнозират рекордна реколта от слънчоглед в Русия
13250
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини