Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.07.2021 г.

За събиране на гроздовата реколта на зелено са одобрени 12 договора за 1,5 млн. лв.

Фонд „Земеделие”
За събиране на гроздовата реколта на зелено са одобрени 12 договора за 1,5 млн. лв.

Снимка: ДФЗ

Подписаните договори по мярката за „Събиране на реколтата на зелено“ за 2021 г. от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. са 12, като на всеки от тях се падат по 125 хиляди лева безвъзмездна помощ. По схемата са заделени 1,5 млн. лв. (1 459 108,50 лв.), а одобрените площи за подпомагане са 4 980 декара, съобщиха от фонд „Земеделие“.

При подписването на договорите изпълнителният директор на Борис Михайлов е обяснил, че „разбира как на бранша никак не е лесно да обере реколтата на зелено, при условие че дни наред лозарите са се грижили за нея. Но това е кризисна мярка и средствата, които ви се отпускат целят да бъдете подпомогнати”.

Припомняме, че приемът по мярката се проведе от 17 до 28 май 2021 г. За втора поредна година, мярката се прилага с кризисен характер, като помощта от ЕС е увеличена с 20%.

Така максималният размер на финансовата помощ, която получават кандидатите, е до 70% от заявената сума на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката. По мярката се финансира пълното ръчно отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, като по този начин добивът от съответната заявена площ се намалява до нула.

Срокът за извършване на операциите по ръчно отстраняване на гроздовете следва да бъде извършено до 28 юли 2021 г.

Само преди дни и земеделският министър Христо Бозуков обърна внимание на лозарите, като съобщи, че България ще внесе предложение за домакинство на повече форуми, свързани с лозаро-винарството в нашия регион. Предложението е внесено вчера от директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното в Париж.

Капково напояване лозя - нови правила

Инициативата е подкрепена от държавите от Балканския полуостров и от Черноморския регион. При одобрение на кандидатурата, най-добрите експерти от целия свят ще пристигнат у нас и те ще бъдат в полза на всички, заети в сектор „Вино“. Това са хората, които налагат световните тенденции в сектора и потреблението, каза още министърът. Освен това подобна инициатива ще има положителен принос към имиджа на България като винопроизводител. Ще спомогне и за засилване на икономическото сътрудничество на България с останалите държави, в областта на лозаро-винарския сектор

Страната ни има регистрирани 54 вина със защитени наименования на европейско ниво. „Всички сме обединени от целта българските продукти да се утвърждават на пазара, да се подобри тяхната конкурентоспособност и да се осигури достъп до нови пазари, на които те да заемат достойно място“, изтъкна още той.

Земеделският министър съобщи, че в подкрепа на сектора в края на месец юли се предвижда да бъдат отворени два приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Той поясни, че единият прием ще бъде за  предоставяне на финансова помощ, предвиждаща авансово плащане до 15 октомври 2021 г. и приключване на дейност през финансовата 2022 г. Другият е за предоставяне на средства през следващите две финансови години 2022-2023. Общият бюджет на двете мерки е близо 56 милиона лева.

По време на събитието заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев обяви, че след проведени срещи с бранша е изготвен изцяло нов Закон за кооперирането по френски модел. „В него ще има отделна част с възможности за фермерско коопериране, включително и обща преработка и обща търговия с вина“, поясни той. Явор Гечев каза още, че освен това е започнало преструктурирането и изграждането на цялостна нова мярка-съвременен гаранционен фонд по отношение на малките и средните лозари. „Това на практика дава друг тип възможности по отношение на подкрепата, включително застраховането на минималния доход и на практика друг тип сътрудничество в сектора“,  уточни заместник-министър Гечев

За събиране на гроздовата реколта на зелено са одобрени 12 договора за 1,5 млн. лв.
10409
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
Предстоящо
На изложението Macfrut 2024 в Италия очаквайте симпозиум за десертното грозде
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Обсъждането на промените в наредбата е до 13 юли
По-голям размер на помощта за лозаро-винарския сектор през 2023 г.
Допустими за подпомагане са винените сортове
Малко над 3700 лева е максималното застрахователно обезщетение за гроздовата реколта
Зъдържаха крадец на един тон мавруд от лозе край Любимец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини