Начало » Новини » Страната
01.07.2021 г.

В кои случаи може да промените договорите по ПРСР, подписани с ДФЗ

Как да действате при промени в залегналите в договор обстоятелства
В кои случаи може да промените договорите по ПРСР, подписани с ДФЗ

От вчера Синор.бг представя част от новото ръководство за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони, което Държавен фонд „Земеделие” качи на своята страница в интернет. То е изработено въз основа на най-често задаваните въпроси и грешки, допускани от фермери и фирми. Целта е кандидатите да бъдат улеснени в бъдеще.

В този текст ще ви информираме за случаите, когато може или не може да правите промени и допълнения къме договорите си.

Не се допуска изменение или допълнение на договора, което:

засяга основната цел на одобрения проект или променя предназначението на подпомаганите активи, посочено в одобрения проект;

или води до несъответствие с целите, дейностите, изискванията, посочени в Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение или приложимата по мярката/подмярката наредба;

или би поставило под въпрос сключването на договора за безвъзмездна финансова помощ, респ. условията, при които същият би бил сключен или би било в противоречие с равнопоставеното третиране на бенефициентите;

или води до несъответствие с критериите за подбор, по които проектното предложение на бенефициента е било оценено;

или не се основава на аргументирано искане;

или се основава на изменение на договор за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на дейност по одобрения проект, когато изменението на договора за възлагане на обществена поръчка е в нарушение на ЗОП;

или води до промени, които биха представлявали нарушение на принципа на равнопоставеност накандидатите и нарушават конкурентните условия, заложени в Условията за кандидатстване.

При настъпване на промени в обстоятелства, отразени в договора, следва да представите пред Управляващия орган в писмена форма:

1. Искане/молба/уведомление с точно, ясно и конкретно описание на исканото (възникналото) изменение.

2. Към искането/молбата/уведомлението следва да приложите доказателства, необходими за преценката основателността и допустимостта на искането.

3. Подаването на документите за изменението се извършва:

3.1. писмено, на хартиен носител. Искането/молбата/уведомлението следва да е подписано от кандидата или от законния представител на кандидата – за заявления за подпомагане, при които производството се провежда по реда на чл. 9б, т. 1 от ЗПЗП (мерките, за които реда и условията за кандидатстване са уредени в съответната наредба от ПРСР 2014-2020 г.);

Каква е процедурата за изменение на вече подписания договор с фонда.

При настъпване на промени в обстоятелства, отразени в договора, следва да представите пред Управляващия орган в писмена форма:

1. Искане/молба/уведомление с точно, ясно и конкретно описание на исканото (възникналото) изменение.

2. Към искането/молбата/уведомлението следва да приложите доказателства, необходими за преценката основателността и допустимостта на искането.

3. Подаването на документите за изменението се извършва:

3.1. писмено, на хартиен носител. Искането/молбата/уведомлението следва да е подписано от кандидата или от законния представител на кандидата – за заявления за подпомагане, при които производството се провежда по реда на чл. 9б, т. 1 от ЗПЗП (мерките, за които реда и условията за кандидатстване са уредени в съответната наредба от ПРСР 2014-2020 г.);

Важно уточнение! Документите следва да бъдат представени на български език в оригинал, нотариално заверено копие или копие, заверено от кандидата. В случай на представяне на заверени копия на документи, техните оригинали се осигуряват за преглед от служител на ДФЗ.

В случаите, когато оригиналният документ е изготвен на чужд език, той трябва да бъде придружен с превод на български език, извършен от заклет преводач, а когато документът е официален по смисъла на Гражданския процесуален кодекс, същият трябва да бъде легализиран или с апостил. Когато между Република България и държавата, от която произхожда документът, е страна по Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, ратифицирана със закон (ДВ, бр. 47 от 2000 г.), и имат договор за правна помощ, освобождаващ документите от легализация, документът трябва да е представен съгласно режима на двустранния договор.

3.2. чрез електронния профил на кандидата в ИСУН, раздел „Договори“ > „Кореспонденция“, избира се „Нова кореспонденция“. Документите следва да са подадени от бенефициента или упълномощено от него лице - за проектни предложения, при които производството се провежда по реда на чл. 9б, т. 2 от ЗПЗП (проектните предложения, подадени чрез ИСУН) При установена необходимост Управляващият орган/РА може да изиска и допълнителни разяснения или документи, на базата на които да вземе окончателното си решение.

За мерките, за които редът и условията за кандидатстване са уредени в съответната наредба от ПРСР 2014-2020 г. и кореспонденцията се извършва по пощата, е препоръчително в отговора на полученото от Управляващия орган писмо да се посочи изходящия номер на ДФЗ-РА, във връзка с който входирате изисканите документи.

За промени, подлежащи на вписване в Търговския регистър, министерството на земеделието (Управляващият орган/РА) ще извърши служебна проверка по вписването на променените обстоятелства (наименование, седалище и адрес на управление, законно представляващ, правноорганизационна форма и др.) по отношение на регистрираните по Закона за търговския регистър бенефициенти.

Управляващият орган/РА си запазва правото да откаже исканото от бенефициента изменение на договора за безвъзмездна финансова помощ в случайна противоречие с клаузите на договора, Условията за кандидатстване или съответната приложима наредба или когато бенефициентът не отговори в срок на изпратеното писмо/уведомление за предоставяне на допълнителни документи.

Управляващият орган/РА се произнася и уведомява бенефициента за официалното си становище по искането в рамките на един месец от неговото получаване.

Бенефициентите следва да разполагат винаги с достъп до имейл адреса, към който е асоцииран профила в ИСУН. В случаите на проекти чрез МИГ писмото се изпраща от УО и до МИГ чрез електронния профил в ИСУН на изпълнителния директор на МИГ.

В случаите, описани в т. 2.2 по-горе, е необходимо бенефициентите да изчакат официалното одобрение на искането за изменение от страна на Управляващия орган преди да приложат промяната.

Даден е и следният пример: Представляващият кандидата извършва промяна в правната форма на дружеството, като вписва това обстоятелство в Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ и едва след това уведомява Управляващия орган. В определени случаи, обаче приложимата нормативна уредба може или да забранява този вид промяна или промяната води до несъответствие с критериите за оценка, по които проектното предложение/заявлението за подпомагане е било оценено.Това от своя страна би могло да доведе до недопустимост на кандидата, прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ и възстановяване на недължимо изплатени средства (ако има такива).

В кои случаи може да промените договорите по ПРСР, подписани с ДФЗ
4793
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини