Начало » Новини » Страната
20.06.2021 г.

Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно

Те трябва да бъдат включени в стратегиите и дейностите на сектора
Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно

Снимка: МЗХГ

Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал и трябва да бъде включен в стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен. Според Събев обаче в България липсва остойностяване на този потенциал. „Всички знаем колко е вкусна българската кухня, колко са добри и качествени българските вина. Но моето впечатление е, че те към момента не присъстват, не са част от националната ни визитка както за чуждестранните туристи, така и за българския турист“, подчерта той.

Заместник-министърът обясни, че българите, както и всички останали жители на света, стават все по-съпричастни със съдбата на малките производители и се интересуват от регионалните продукти. Всички български региони имат кулинарни традиции и произвеждат качествени вина. „Това, което аз забелязвам е, че някак в стратегиите, в концепциите тези продукти не са така добре застъпени“, посочи той.

На заседанието Събев подчерта възможностите на европейските схеми за качество. С тях  могат да бъдат защитени както хранителни продукти и селскостопански продукти, така и напитки, вина и други. България има такива продукти. „Имам наблюдения, че в дестинация Южно Черноморие липсва включването на Странджански манов мед. Той е на най-високо ниво на защита по европейските схеми за защитено наименование за произход. Мановият мед е уникален продукт, за който има търсене на световния пазар“, твърди заместник-министърът. Той изтъкна, че българските вина със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) също отсъстват.

Заместник-министърът съобщи, че през тази седмица е инициирал работна група с експерти в министерство на земеделието, храните и горите за изготвяне на стратегия за регионални продукти.  Той отправи призив към организациите за управление на туристическите райони да вземат активно участие в бъдещи консултации за събиране на информация за български местни продукти. „Някои от тях може би са позабравени, но имат голям потенциал да привличат както чуждестранни, така и български туристи“, убеден е Събев.

Сред основните теми на заседанието бяха развитието на туризма в условията на пандемията от коронавирус, мерките за подкрепа на бизнеса и капацитетът на България като туристическа дестинация. Важен акцент беше и стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони.

На заседанието присъстваха представители на министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм, на организациите за управление на туристическите райони  и на бизнеса.

Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно
6375
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
Класации
София води класация за най-добра дестинация за градски туризъм през май 2025 г.
През октомври 2025 г.
МС одобри споразумение за конференцията за винен туризъм в Пловдив
Проекти на МРРБ
Евросредства за селския и културен туризъм в Северозападна България
Общината е финалист за престижни балкански награди
Белоградчишките скали привличат туристи от цял свят
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини