Начало » Новини » Страната
20.06.2021 г.

Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно

Те трябва да бъдат включени в стратегиите и дейностите на сектора
Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно

Снимка: МЗХГ

Кулинарно-виненият туризъм има огромен потенциал и трябва да бъде включен в стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен. Според Събев обаче в България липсва остойностяване на този потенциал. „Всички знаем колко е вкусна българската кухня, колко са добри и качествени българските вина. Но моето впечатление е, че те към момента не присъстват, не са част от националната ни визитка както за чуждестранните туристи, така и за българския турист“, подчерта той.

Заместник-министърът обясни, че българите, както и всички останали жители на света, стават все по-съпричастни със съдбата на малките производители и се интересуват от регионалните продукти. Всички български региони имат кулинарни традиции и произвеждат качествени вина. „Това, което аз забелязвам е, че някак в стратегиите, в концепциите тези продукти не са така добре застъпени“, посочи той.

На заседанието Събев подчерта възможностите на европейските схеми за качество. С тях  могат да бъдат защитени както хранителни продукти и селскостопански продукти, така и напитки, вина и други. България има такива продукти. „Имам наблюдения, че в дестинация Южно Черноморие липсва включването на Странджански манов мед. Той е на най-високо ниво на защита по европейските схеми за защитено наименование за произход. Мановият мед е уникален продукт, за който има търсене на световния пазар“, твърди заместник-министърът. Той изтъкна, че българските вина със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ) също отсъстват.

Заместник-министърът съобщи, че през тази седмица е инициирал работна група с експерти в министерство на земеделието, храните и горите за изготвяне на стратегия за регионални продукти.  Той отправи призив към организациите за управление на туристическите райони да вземат активно участие в бъдещи консултации за събиране на информация за български местни продукти. „Някои от тях може би са позабравени, но имат голям потенциал да привличат както чуждестранни, така и български туристи“, убеден е Събев.

Сред основните теми на заседанието бяха развитието на туризма в условията на пандемията от коронавирус, мерките за подкрепа на бизнеса и капацитетът на България като туристическа дестинация. Важен акцент беше и стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони.

На заседанието присъстваха представители на министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм, на организациите за управление на туристическите райони  и на бизнеса.

Потенциалът на кулинарният и винен туризъм у нас не се използва пълноценно
6518
 

Последни материали
Виж
Производители очакват поскъпване на олиото заради недостиг на суровина
Сушата свива реколтата от слънчоглед наполовина на миналогодишната
Без ваксинация две трети от страната може да пламне до 2 седмици
Използва се ваксина за различен от върлуващия у нас серотип на синия език
Доклад на Синор.БГ
Запознайте се с двама фермери, създали собствения си независим малък свят
За 2 щети не може да бъде потвърдено, че са нанесени от кафяви мечки
В Смолянско провериха 17 сигнала за щети от мечки през юли
Специализирана комисия от София ще преценява и нарежда обезщетения
Над 240 заявления за пропаднали площи с трайни насаждения са подадени в Търговищко
Въпреки скока от 145 на сто при доставките на соя за трети страни
ЕС сви с над една трета износа на маслодайни култури в началото на сезона
Свързани материали
Виж
Класации
София води класация за най-добра дестинация за градски туризъм през май 2025 г.
През октомври 2025 г.
МС одобри споразумение за конференцията за винен туризъм в Пловдив
Проекти на МРРБ
Евросредства за селския и културен туризъм в Северозападна България
Общината е финалист за престижни балкански награди
Белоградчишките скали привличат туристи от цял свят
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини