Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.05.2021 г.

Внимание, златки!

За стопаните на овощни и цветни градини
Внимание, златки!

През месец май вниманието на стопаните на овощни и цветни градини може да бъде привлечено от бръмбари, които блестят на слънчевата светлина, а в зависимост от ъгъла и силата на осветяване цветът на бръмбарите варира от тъмнозелен със златист оттенък до матов и бронзов. Бръмбарите летят до края на лятото.

През втората половина на май по овощните видове (ябълка, ягодоплодни) и цветята (божур, ирис, роза и др.) може да бъде намерена възрастната форма (т. нар. имаго) на обикновената златка - Cetonia aurata. Тя се храни с пъпките на растенията.
Ларвите на обикновената златка не са опасни, защото не нападат подземните части на живите растения, включително корените. Те живеят в растителните остатъци, гниеща дървесина, оборски тор и др.. Те летят от май до август.

Описаният вид е родствен на някои от представителите на сем. Листороги бръмбари: априлски, майски и юнски, но не бива да бъде бъркан с тях.

 

Жизненият цикъл на златката продължава две години. В началото на вегетацията излиза старото презимувало поколение. След оплождането женската снася яйца в гниеща органична маса и скоро след това умира. Новото поколение се излюпва след 10 – 12 дни. Ларвите са бели, извити като буквата „С”. Крачетата са в предната част тялото, което в края е удебелено. Ларвите презимуват в мястото на хранене. Образуването на какавидата е в средата на новото лято. Ларвите образуват камерка (пашкул) от слепени почвени частици и остатъци от извержения.

По опасна е черната златка, която е систематично различен вид - Capnodis tenebrionis. Възрастното насекомо е по-едро от това на обикновената златка. Дължината му може да надхвърли 3 см. Покривните крила (надкрилки, елитри) са тъмни с метален блясък. По тях има надлъжни бразди. В края са стеснени и заострени. Ларвата е гръбно-коремно сплесната, без същински крака и с бледожълт цвят. Главата е малка, силно втикната в преднегръда. Ларвата е с ясно начленено тяло. Възрастната ларва е гола, без власинки, с дължина 60-65 мм. Какавидата е бледожълта с дължина до 3,5 см.

Вредни са както възрастните, така и ларвите на черната златка. Много опасна е ларвата,  която се вгризва и дълбае ходове в корените на дърветата и основата на стъблата. Застрашени са: вишната, зарзалата, прасковата, сливата, черешата и др. Вредителят може да бъде намерен в цяла България, но по-често в южната част на страната. Неговото развитие продължава над година. Зимуват ларви и възрастни. Възрастните се появяват през втората половина на пролетта и са активни до късна есен.

Предотвратяването на щетите от златките и др. бръмбари включва система от мероприятия, спазването на която е важно предвид ограничените възможности за химическа защита и скрития живот на ларвите. Системата включва: избор на място за нови градини и разсадници, редовно обследване за появата и популационната плътност на вредителите. Обследването за възрастните е улеснено предвид възможността за стръскване на дърветата, от които възрастните падат и могат да бъдат събрани и механично унищожени. Подходящи за това са сутрешните часове и при облачно време.

Изборът на инсектициди трябва да става след консултация със специалист по растителна защита, който да определи продукта, както и начина за неговата ефикасна и безопасна употреба.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Внимание, златки!
39866
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини