Начало » Новини » Страната
02.05.2021 г.

Истинският козунак е лек дори при голям обем

Българският има незаменимия вкус на натурални продукти без консерванти
Истинският козунак е лек дори при голям обем

Истинският козунак има голям обем, но в същото време е много лек на грамаж, заяви Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), цитирана от агенция „Фокус”.

„Козунакът има голям обем, но в същото време е много малък на грамаж. Това е истинският козунак. Ако едно изделие, наречено козунак, има тежест, препоръчвам потребителите да не го купуват, защото ще попаднат на продукт, който е различен от традиционния“, обясни Кукушева.

Тя уточни, че българският козунак не съдържа в рецептурата си консерванти, които са характерни за подобни продукти, произведени в страните от Европейския съюз. „Обикновено говорим за италианските изделия панетоне. Българският козунак има малка трайност, но за сметка на това има незаменимия вкус на натурални продукти“, изтъкна председателката на управителния съвет на съюза.

Тя препоръча на потребителите да обръщат внимание на структурата на козунака. „Макар и опакован, при българския козунак е видна структурата му, която е на традиционни конци. Точно тази структура гарантира, че козунакът ще се разтапя в устата, ще оставя усещане на захарен памук, както казват потребителите. Те могат да се доверят на козунака, който има умерен бледожълт цвят. Наситените цветове – яркожълто към оранжево и охра, гарантират потребяването на определени разрешени от закона сладкарски бои, които водят до измамата, че в козунака има много яйца. Това изделие има лимит на яйцата, които може да поеме, защото се разваля структурата“, посочи Кукушева.

„Обръщам внимание към българските потребители да купуват козунак, който се предлага в редовни търговски обекти, в които има касов апарат и възможност за проследяване и стигане от производителя. Потребителите не трябва да се доверяват на случайно отворени сергии, на сайтове, от които можем да поръчаш козунак за домашна консумация“, предупреждава тя.

Истинският козунак е лек дори при голям обем
6746
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини