Всички родни свинеферми вече могат свободно да търгуват произведеното от тях месо и на пазара на Европейския съюз освен на българския, след като Европейската комисия облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области у нас, в които са разположени едни от най-големите индустриални свинекомплекси, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.
Разхлабването на ограниченията в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването „африканска чума по свинете” (АЧС) при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК, изтъкват от агенцията. Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при извършените от ЕК проверки, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.
Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март ЕК намали ограниченията за 5 области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра), общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе), община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен), общините Попово и Търговище (област Търговище), общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен), община Сливен (област Сливен), община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.
Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.
Актуализираната регионализация ще бъде отразена в Приложение I oт Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 на ЕК от 7 април 2021 г. за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Новият документ заменя Решение за изпълнение 2014/709, запазвайки принципите на регионализация и рестрикциите за търговия със свинско месо, произтичащи от нея.
От БАБХ напомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.