Начало » Новини » Света
23.04.2021 г.

Цели 42% от гражданите на ЕС нямат основни цифрови умения

Политиката на ЕС
Цели 42% от гражданите на ЕС нямат основни цифрови умения

sinor

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на Европейския съюз ЕС, тъй като цели 42 на сто от жителите в Общността не са усвоили основни цифрови умения. В тази връзка от Европейския парламент представиха политиките, които евродепутатите ще прокарат, така че да бъде засилен капацитетът на Европа в дигиталната област.

Европейската комисия представи своето предложение за законодателство за изкуствения интелект на 21 април 2021 г.

Чрез програмата „Цифрова Европа“ законодателите възнамеряват да изпълнят целите в дигиталната област, които да бъдат включвани във всички европейски програми. В същото време програмата „Цифрова Европа“ е първият финансов инструмент, насочен специално към развитието на цифровите технологии за нуждите на хората и бизнеса.

В края на април Европейскиятп парламент ще гласува бюджет от близо 7,6 млрд. евро за тази програма. Средствата ще лъдат инвестирани в пет области - суперкомпютри (2,2 млрд. евро), изкуствен интелект (2,1 млрд. евро), електронна сигурност (1,6 млрд. евро), развитието на цифровите умения (577 млн. евро) и широко прилагане на технологиите в икономиката и обществото (1,1 млрд. евро).

Целта е да се увеличат възможностите пред бизнеса, да се развият уменията на хората, особено при спазване на зеления преход и да се подобрят обществените услуги, като през цялото време гарантират зачитане на основните права и ценности.

Парламентът подготвя доклад за изграждането на цифровото бъдеще на Европа, чийто акцент е върху използването на възможностите на единния цифров пазар и развитие на технологиите с изкуствен интелект.

Какво представлява цифровата трансформация?

Цифровата трансформация е интеграцията на цифровите технологии от компаниите и отражението на технологиите върху обществото мред интернет платформите, компютърните услуги в облак и изкуствения интелект.

Водещите технологии променят множество сектори на икономиката - енергетика, транспорт, селско стопанство и производство на храни, телекомуникации, финансови услуги, фабрично производство, здравеопазване, а също така преобразуват начина на живот на хората

Кризата с COVID-19 изисква дългосрочен отговор и цифровите решения предлагат важни предимства за възстановяването на Европа и утвърждаване на конкурентната ѝ позиция в глобалната икономика.

Планът на ЕС за възстановяване заделя 20% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост на стойност, или 672,5 млрд. евро за цифровия преход. Програми като „Хоризонт Европа“ за изследвания и иновации и Механизма за свързване на Европа за инфраструктура инвестират значителни суми за проекти в дигиталната област.

Безопасност и онлайн платформи

Онлайн платформите са значима част от икономиката и ежедневието - те са важни комуникационни канали и откриват нови перспективи пред бизнеса. В същото време обаче те поставят предизвикателства. Европейският съюз работи по правила за цифровите услуги, които да насърчат иновациите и конкуренцията и да засилят сигурността, да противодействат на незаконното съдържание и да защитят свободата на изразяване, медиите и демокрацията.

Няколко пъти отлагаха мярката за иновации от ПРСР през последните години

През април 2021 г. ЕП гласува мерки за предотвратяване на разпространението онлайн на съдържание, което подтиква към тероризъм. Депутатите разискват и правила за нов европейски център за киберсигурност.

Изкуствен интелект и стратегия за данните

По-добро здравеопазване, по-безопасни автомобили и индивидуализирани услуги са някои от ползите, които обещава изкуственият интелект. Технологиите ще имат силно влияние и върху много сектори на икономиката - например, машинно производство, земеделие и туризъм.

Депутатите искат да изградят правна рамка, която да гарантира надеждността на изкуствения интелект, да въведат етични стандарти, да подкрепят развитието на сектора и да окажат влияние върху определянето на световни норми.

Цели 42% от гражданите на ЕС нямат основни цифрови умения
7621
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Неформално заседание на Съвета на ЕС в Испания
Вътев: Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите
Фонд „Земеделие”
В СЕУ са публикувани цифровите географски данни за Кампания 2023 г.
Мария Габриел
Препоръки за повишаване на цифровото образование в Европа
Общините ще бъдат привлечени в редица проекти
В плана за възстановяване и устойчивост 1,6 милиарда евро са предвидени за цифров преход
Анализ, представен в ЕК
България е предпоследна преди Румъния по напредък в цифровизацията в ЕС
Дигитализация
Евродепутати одобряват българско предложение за повече инвестиции в цифровата инфраструктура
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини