Този Великден ще се окаже един от малкото празници през последните години, когато търсенето на яйца няма да се отрази върху цената, която от началото на годината продължава да пада. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода от 5 до 16 април цената на едро на яйцата твърдо е закотвена на 19 стотинки за бройка, при 21 стотинки средна цена през януари тази година.
Ако сравним с пазара през миналата година, ще видим, че тогава за празниците яйцата рязко поскъпват, но веднага след това те поевтиняват, което до голяма степен се дължи и на срива в туристическия бранш, който е основен потребител на яйца през лятото.
Данните за цените показват, че от 21 ст. за бройка в средата на април 2020 година, само месец по-късно борсовата цена пада на 17 ст. и тези цени се задържат чак до септември, когато яйцата вече се търгуват за 20 ст. на бройка.
Експертите от комисията правят сравнение с 2017 година, когато имаше сериозен скок в цената на яйцата - до 30 ст. на едро по борсите за една бройка. Причината тогава беше в нарасналия износ на българска продукция за европейския пазар, което доведе до дефицити на вътрешния пазар.
През последните три години обаче пазарът на едро на кокоши яйца в цяла Европа остава стабилен и това рефлектира върху родния пазар.
Държавната комисия потвърди, че вносът на зеленчуци дави родното производство
Само че единствено цените на яйцата тази пролет не поднасят изненади, защото при почти всички останали храни поскъпването върви бавно и постъпателно нагоре.
Това се наблюдава особено ясно при олиото, което силно се повлия от световните тенденции и в началото на април борсовите цени надхвърлиха границата от 3 лева за литър. Ако през януари тази година бутилката на едро е струвала 2,69 лв., то в седмицата от до 16 април продажбите вече стават за 3,08 лв. на литър.
Поскъпване отбелязват още млечните продукти – мляко, сирене и кашкавал, месото и др.