Ако през 1999 година кравето сирене в страната на едро се е продавало средно по 3,20 лева за килограм, то двайсет години по-късно, през 2020 г. борсовите цени достигат 7,09 лв. Подобна е ситуацията и при кашкавала, където в рамките на 20 години поскъпването също е над два пъти - и от 5,15 лв. средна цена на едро през 1999 г. през миналата година килограмът вече се е предлагал по 11,03 лв. Или на фона на останалите храни при млечните продукти имаме най-драстично поскъпване, защото освен при сиренето и кашкавала увеличение се наблюдава и на маслото, където от 70 ст. за 125 г през 1999 г. през миналата година цените достигат 1,95 лв. Данните са от годишния доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), представен наскоро от експертите.
Документът дава и актуални данни за ситуацията на вътрешния пазар през 2020 година, когато заради Ковид-19 търговията рязко промени темповете на развитието си. И за първи път в рамките само на една календарна година наблюдавахме пик в цените при цели 26 храни от общо наблюдаваните 28 продукта на българския пазар.
Поевтиняване има единствено при маслото и рибата хек, където цените през 2020 г. са паднали спрямо 2019-а с 9% при маслото и с 2% при рибата, като обяснението за маслото е, че то поскъпна рязко през 2019 година, затова и през миналата се отчита спад, поясняват експертите. Единствено яйцата са останали на цените от 2019 г. със средни борсови цени от 18 стотинки за бройка.
Скокът в цените на всички храни през 2020 г. следва и световните тенденции, но големият проблем е, че кризата удари немалко сектори от икономиката като туризма и транспорта. И докато вторият успя да се съвземе, то при туризма ситуацията остава тежка. И това се отразява на редица други сектори от икономиката, особено на малките фирми в селското стопанство, които в България са тясно свързани с туристическия бранш.
Преди Великден с добре познатото поскъпване на агнешкото месо
Но нека отново да погледнем цените на основните храни през миналата година, тъй като при цели 26 продукта се отчита поскъпване. Като най-голям е скокът при кремвиршите – с близо 20%, тъй като през 2019 г. килограмът се е продавал за 4,30 лв., а през 2020 г. цените на едро скачат до 5,15 лв. На дребно килограмът на качествените кремвирши вече надхвърля 9 лева!!!
С цели 18% са се повишили и цените на каймата, която от 4,81 лв. за килограм през 2019 г. година по-късно вече се е продавала на едро в борсите по 5,67 лв.
Цените на сиренето и кашкавала също бележът ръст, като поскъпването при първия млечен продукт е с цели 14%, колкото и при олиото, а при кашкавала цените се вдигат със 7 на сто в рамките на една година. Така средните борсови цени при сиренето се покачват от 5,86 лв. през 2019 г. на 6,67 лв. през 2020 г. Стойностите за кашкавала са съответно 10,07 лв. през 2019 г. и 10,76 лв. – за миналата година.
Поскъпване на годишна база в диапазона 10-15% е отчетено при захарта, фасула, ориза, брашното и олиото. Покачване от 4% има и в цената на лещата, сочи докладът на комисията.
Средната за страната през 2020 г. цена на захарта е била 1,33 лв./кг., като Най-висока стойност е отчетена на тържищата в област Бургас – 1,71 лв./кг, а най-ниската за годината е била цената в област Добрич – 1119 лв./кг. При средна за страната цена на олиото 2,22 лв./л, най-високи стойности са отчетени в област Русе – 2,47 лв./л, а минималната средна за годината цена е в Хасковска област - 1,92 лв./л.
На най-висока средна цена брашното се е търгувало през годината в Софийска област -1,25 лв./кг, а най-ниската стойност е била в област Враца – 0,67 лв./кг, при средногодишна цена за страната от 0,95 лв./кг.
По отношение на месото и месните продукти също се отчита покачване на средногодишните цени през 2020 г. в сравнение с 2019 г. За свинското месо и колбасите то е с 10-14%, докато пилетата и пилешките разфасовки са поскъпнали средно с 1-4%. А най-силен ръст се отбелязва при годишната цена на рибите, като при скумрията това увеличение е със 7%.