Годишният доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата потвърждава вече известната истина как ковид кризата удари в тавана цените на основните хранителни продукти през 2021 година. Експертите отчитат извънредните ситуации с пика в световните цени на петрола, ел. енергията и природния газ, в резултат на което цените на хранителните продукти в страната се устремиха в небесата.
Най-необичайното в този доклад е сравнението на някои български цени със световните, които на фона на ниския жизнен стандарт в страната са необяснимо високи. Като например ситуацията с пилешкото месо, което у нас в рамките на една година е поскъпнало от 4 лв./кг през януари 2021 г. до 4,68 лв./кг. през декември 2021 г. И това са средните цени на цяло пиле, докато скъпите пилешки гърди през януари 2021 г. са се продавали за 6,84 лв., но в края на годината килограмът вече е струвал цели 7,63 лв. И всичко това на фона на изключително ниските световни цени. По данни на Министерство на земеделието на САЩ през последните два месеца от миналата година цените на пилешкото месо се стабилизират, като средната цена на пилетата е била 2,33 долар/кг., а най-скъпото пилешко е било 2,72 долара за кг.
Колкото до останалите хранителни продукти, ето как се е развивал пазарът на едро на едни от жизнено важните хранителни стоки в страната като захар, брашно, олио, ориз и варива. При повечето от тях е отчетен ръст на годишна база, като през миналата година той е най-високият, отбелязан за целия период от 2014 г. - 2021 г., четем в доклада.
Сравнено с 2020 г., драстично поскъпване през миналата година има при олиото – с 39%, като отчетената през годината цена е най-висока за годините, през които Комисията осъществява наблюдения на пазара, посочват експертите. Ако през 2014 г. литър олио се е предлагал средно по 1,99 лв., през миналата година цената вече е 3,09 лв., при 2,22 лв. – през 2020 г.
С изключение на фасула, кравето масло и свинското месо при цените на останалите стоки през 2021 г. са регистрирани пикови в сравнение с 2020 г. Отчетените през годината цени на сиренето и кашкавала са пикови за последните 20 години. От млечните произведения поскъпването при кашкавала и сиренето е с 5% на годишна база, на млеката - с 1-2%, а при маслото има лек спад от 1%.
Наблюденията на цените на месото и месните произведения показват преобладаващо възходящи тенденции, като поскъпване в диапазон от 2-4% е отчетено при каймата, колбасите и кренвиршите. Цените на пилето и пилешките разфасовки са се покачили на годишна база с 5-8%. Леко поевтиняване се наблюдава при свинското месо – от 9,40 лв. за кг през 2021 г. на 9,23 лв. през 2021 г. Цените на рибата пък са се повишили в диапазона между 2% и 4%.