Средно за страната, през периода 24 – 31 март 2021 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо за страната отбелязват повишение на седмична база, констатират експерти на МЗХГ в последната ценова справка. По области, най-сериозна динамика на ценовите стойности се наблюдава при търговията на едро.
Цените на едро на цяло агне са в диапазона от 14,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 16,64 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). В петнадесет области продуктът поскъпва в границите от 0,7% до 13,6% спрямо предходната седмица, най-значително във Велико Търново, а в други три (Варна, Добрич и Шумен) - поевтинява, с по 5,9%. Така, средната цена на едро на цяло агне за страната нараства с 2,7%, до 15,36 лв./кг.
Експерти прогнозират силна нестабилност на световния пазар на птиче месо
В големите търговски вериги (ГТВ) не е регистрирано предлагане на цяло агне. По области, цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) варират от 13,00 лв./кг (Смолян) до 15,55 лв./кг (Враца и Монтана). Седмични колебания на цените са налице само в две области - повишение с 1,8% в Бургас и понижение с 1,7% в София. Средно за страната, цената на цяло агне в ДТО е 14,24 лв./кг - с 0,6% над нивото от предходната седмица, при наличие на предлагане в по-малко на брой области.
През изминалата седмица средната цена на едро на цяло агне за страната е с 1,12 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.
Агнешки бут
Цените на едро на агнешки бут са най-ниски в Смолян (14,25 лв./кг), а най-високи - в Русе (18,98 лв./кг). В петнадесет области се отчита поскъпване на продукта на седмична база, предимно в рамките на 0,3% - 6,8%, а в Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово и по-значително – с между 15,3% и 23,1%. В резултат, средната стойност на едро за страната се покачва с 6,1%, до 16,44 лв./кг.
В големите супермаркети агнешкият бут се търгува на цени от 16,74 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 16,99 лв./кг (Кърджали, Стара Загора и Хасково). Седмичното увеличение на цените във Видин, Враца и Монтана с по 6,4%, в комбинация с липсата на предлагане на този вид разфасовка в ГТВ във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, води до нарастване на средната стойност в ГТВ за страната с 5,3%, до 16,87 лв./кг.
Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се запазват в интервала от 14,00 лв./кг (Пазарджик) до 18,45 лв./кг (Русе). Средната цена в ДТО за страната е 16,09 лв./кг – с 2,4% над нивото от предходния седмичен период, вследствие на поскъпване на продукта в осем области с между 0,2% и 9,8% (най-чувствително в Плевен).
През наблюдавания период средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната е с 0,78 лв./кг или с 4,8% над тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,43 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,35 лв./кг по-висока от тази в ДТО.
Агнешка плешка
Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 14,60 лв./кг (Смолян) до 17,00 лв./кг (Добрич). В сравнение с предходния седмичен период, в тринадесет от областите се наблюдава покачване на цените на продукта с между 0,3% и 17,2%, най-значително в Габрово, а единствено в Кюстендил – понижение, с 1,9%. Това води до увеличение на средната стойност на едро за страната с 2,9% на седмична база, до 15,55 лв./кг.
През изтеклата седмица предлагане на агнешка плешка в големите търговски вериги е регистрирано само в шест области, на цена от 14,74 лв./кг. Седмичното поскъпване на продукта с по 5,5% в ГТВ във Видин, Враца и Монтана е причина за нарастване на средната цена за страната в тези обекти с 2,3%, до 14,74 лв./кг.
В по-малките магазини агнешката плешка може да се купи на най-ниски цени в Кърджали (13,85 лв./кг), а на най-високи - в Русе (17,45 лв./кг). В осем области този вид разфасовка се предлага от 1,8% до 7,6% (Плевен) по-скъпо на седмична база, докато единствено в София е налице понижение на цената, с 2,9%. Средно за страната, цената на дребно на продукта в ДТО е 15,38 лв./кг, с 1,7% над нивото от предходната седмица.
През последната седмица средната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги за страната е с 0,64 лв./кг или с 4,2% под тази в по-малките търговски обекти.
Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,81 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,17 лв./кг - от тази в ДТО.
Към края на м. март 2021 г. средните цени на едро и на дребно на различните разфасовки агнешко месо за страната отбелязват повишение в границите от 0,3% до 7,1% на месечна база, най-съществено при търговията на едро с агнешки бут.