Начало » Важно за фермера » Животновъдство
05.04.2021 г.

Слагат ушни марки и на животните в циркове и увеселителни паркове

Наредба
Слагат ушни марки и на животните в циркове и увеселителни паркове

Зебри Снимка: Филипа Филипова

Българската агенция по безопасност на храните е подготвила нова наредба за условията и минималните изисквания за отглеждане и участие на животни в циркове, вариетета и други увеселителни заведения и за необходимите професионални умения на лицата, които се грижат за тези животни. Проектодокументът е изключително обширен и по него ще се приемат предложения от всички засегнати страни до 5 юни тази година, съобщиха от министерството на земеделието.

Според проекта и цирковите животни ще имат идентификационни номера на ушите, подобно на стадата, които се отглеждат за изхранване на населението.

А собствениците на увеселителните заведения са длъжни да осигуряват ветеринарномедицинско обслужване на животните, да спазват изискванията за хуманно отношение към животните, за  отглеждане, придвижване и транспортиране на животните; да удовлетворяват техните биологични потребности и да полагат грижи за запазването и при необходимост размножаването им; да осигуряват свободно движение между вътрешните и външните съоръжения, както и движение, съобразено с вида им, включително и възможности за катерене, лягане, чесане, търкане, усамотяване, криене и други.

Агенцията по храните

От тях се изисква още да осигуряват свободен достъп до вода и храна, съобразено с вида и физиологичното състояние на животните; да осигуряват нормално анатомично и физиологично развитие и да спомагат за поддържане на тяхната репродуктивна способност; да настаняват животните съобразно вида и поведението им; да предоставят необходими условия за отглеждане при придобиване на ново животно; да не допускат причиняване на болка и/или страдания на животните;  да не използват в представления животни, които показват трайни признаци на страдание и животни, които не могат да се приспособят, да бъдат използвани в представления; да осигуряват безопасно разстояние от външни дразнители; да осигуряват зона, в която животното може да се скрие от публика, когато не е на представление; да не провокират поведенчески смущения и заболявания, обусловени от отглеждането; да предотвратяват бягството на животни, като изготвят правила за реакция при бягство на животни; да изолират достъпа на външни лица и животни;

Да предотвратяват всяка възможност за самонараняване на животните и да не допускат контакт на животните с електрическата инсталация на съоръженията.

Отделно са поставени и изискванията за помещенията, в които животните ще се отглеждат. Длъжни са за поддържат база данни за животните, включваща броят на различните видове животни и ушните марки за всеки екземпляр; произход и начин на придобиване на животните; дата на придобиване, раждане или излюпване, смърт, размяна и бягство на животните; причините за всеки смъртен случай на животни и мн. др.

Огромни са изискванията към храната, към начина на отглеждане включително и за раждането на животни. Разписани са задълженията към персонала, който ще се грижи за животните. Отделни са изискванията за отглеждане на бозайници, влечуги, хищници, животни от рода на поровите, кучета, котки и др.

Слагат ушни марки и на животните в циркове и увеселителни паркове
13741
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини