Европейската комисия преразгледа и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията със свине и свинско месо в 5 области в България, наложени поради разпространението на заболяването африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните. Областите са Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, София и община Аксаково в област Варна. С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от посочените области и общ. Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване в Европейския съюз със свинско и продуктите от него, произведени от местните ферми.
Базирайки се на високите резултати в борбата с АЧС при домашни свине през 2019 и 2020 година, които бяха оценени положително при извършените от ЕК проверки, последната от които през ноември 2020 г., БАБХ неколкократно изложи пред комисията становището, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за всички засегнати области. Поредното искане агенцията отправи през февруари т.г. То беше разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март, на която държавите членки гласуваха „за” преразглеждане на Решение за изпълнение на ЕК 2014/709. По този начин ЕК уважи искането и като първи етап в този процес преразглежда и намалява ограниченията за 5-те области и община Аксаково.
Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите области продължава.
От агенцията про храните изтъкват, че България стриктно спазва решението за изпълнение на ЕК 2014/709, в което са разписани правилата за търговия със свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашните свине. Съгласно решението територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити общият пазар и международната търговия на ЕС.
От БАБХ напомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека. Към момента свинското месо с произход от български свинеферми, за които няма наложени ограничения във връзка по отношение на АЧС, свободно се продава във всички търговски обекти в страната.