Начало » Новини » Страната
25.03.2021 г.

Еврокомисията с призив към държавите да изработят национални планове за биофермерството

Оповестен е днес
Еврокомисията с призив към държавите да изработят национални планове за биофермерството

Днес Европейската комисия представи нов план за развитие на биологичното производство и препоръча на държавите членки да подготвят национални планове, които да се базират на етапите и размера на площите с биопродукция, достигнати в съответната страна. Целта на този план е да насърчи производството и потреблението на биологични продукти, така че до 2030 г. делът на биологичното земеделие да достигне 25% от общия размер на земеделската земя. Намеренията са бъдат увеличени и наличностите с биологична аквакултура.

Планът за действие е в съответствие с Европейския зелен пакт, както и със стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Танева: Зелените цели няма как да се постигнат единствено чрез ОСП

В плана за действие се предлагат 23 действия, структурирани около 3 направления — стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора — с цел да се осигури балансиран растеж на сектора.

Комисията насърчава държавите членки да разработят национални планове за действие в областта на биологичното производство, за да увеличат своя национален дял на биологично земеделие. Налице са съществени различия между държавите членки по отношение на използваната понастоящем за биологично земеделие земя, като нейният дял е в интервала от 0,5 % до над 25 %, се посочва в становището на ЕК по новия план. Припомняме, че България отново на опашката по сертифицирани площи, което се дължи на липсата на адекватна административна регулация и поради схемите за източване на субсидиите, в резлутат на което Еврокомисията наложи на страната извънреден контрол. И досега обаче няма нито един осъден фермер, получил субисдии с фалшиво деклариране на конвенционален кориандър вместо биологичен. Вместо това от пазара бяха зачеркнати качествено действащи сертифициращи организации, които се противопоставиха на схемите за създаване на фалшиви биофермери.

Според взетото днес решение ЕК препоръчва националните планове в областта на биологичното производство да бъдат включени към националните стратегически планове по ОСП, като се набележат мерки, излизащи извън обхвата на земеделието и на предложеното по линия на ОСП.

Понастоящем около 8,5 % от земеделската площ в ЕС се използва за биологично земеделие и тенденциите сочат, че при сегашния темп на растеж този дял в ЕС ще достигне 15—18 % до 2030 г. С този план за действие се предоставя инструментариумът за даване на допълнителен тласък и достигане на 25%. Макар вниманието в плана за действие да е до голяма степен насочено към „притегателния ефект“ от страна на търсенето, общата селскостопанска политика ще продължи да бъде основен инструмент за подкрепа на прехода. Към момента около 1,8 % (7,5 милиарда евро) от средствата по ОСП се използват за подпомагане на биологичното земеделие. Бъдещата ОСП ще включва екосхеми, обезпечени с бюджет в размер на 38-58 милиарда за периода 2023 - 2027 г., в зависимост от резултатите от преговорите по ОСП. Екосхемите може да се използват за стимулиране на биологичното земеделие.

Отвъд обхвата на ОСП сред основните инструменти ще бъдат информационни мероприятия в мрежа за споделяне на най-добри практики и сертифицирането по-скоро на групи земеделски стопани, отколкото на отделни стопани, научните изследвания и иновациите, използването на блокова верига и на други технологии за подобряване на проследимостта и повишаване на прозрачността на пазара, засилването на преработката на местно равнище и в малък мащаб, оказването на подкрепа за организирането на хранителната верига и подобряването на храненето на животните.

С цел повишаване на осведомеността относно биологичното производство Комисията ще организира ежегоден „Ден на биологичното производство“ в ЕС и ще присъжда награди в рамките на биологичната хранителна верига, за да отличи високите постижения на всеки един от нейните етапи. Комисията ще насърчава също така развитието на мрежи за свързан с биологичното производство туризъм посредством формиране на „биорайони“. „Биорайоните“ са области, в които земеделските стопани, гражданите, туристическите оператори, сдруженията и публичните органи работят заедно за устойчиво управление на местните ресурси, основаващо се на принципите и практиките на биологичното производство.

Светлина в тунела

На последно място, с плана се цели допълнително подобряване на резултатите от биологичното земеделие от гледна точка на устойчивостта. За целта действията ще бъдат насочени към подобряване на хуманното отношение към животните, гарантиране на наличието на биологични семена, намаляване на въглеродния отпечатък на сектора и свеждане до минимум на използването на пластмаси, вода и енергия.

Комисията възнамерява също така да увеличи дела на научните изследвания и иновациите и да насочи най-малко 30% от бюджета, предназначен за изследователски и иновационни действия в областта на земеделието, горското стопанство и селските райони, към теми, които са специфични или от значение за сектора на биологичното производство.

Еврокомисията с призив към държавите да изработят национални планове за биофермерството
11036
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини