Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.03.2021 г.

Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа

Нова генерация инсектицид от Синджента
Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа

Минекто Алфа е инсектицид както за листно, така и за почвено приложение, който действа системно, чрез абсорбиране през корена и листата. Той действа основно чрез поглъщане и в по-малка степен чрез контакт, осигурявайки отлична ефективност в борбата с множество вредители при зеленчуци като белокрилка, трипс, нощенки и тута абсолюта.

Инсектицидът се откроява с бърз първоначален ефект, дълго последействие при почвено приложение, пълна съвместимост с полезните насекоми и е позициониран като едно от най-устойчивите и високоефективни решения в зеленчуковите културите. Уникалната формулация на Минекто Алфа има допълнителен ефект, действащ като индуктор на защитните сили на растението, което му дава допълнителна защита, като подтиска появата и развитието на основните вирусни заболявания TSWV (бронзовост) и TYLCV (жълто листно завиване), които се предават чрез смучещи насекоми (трипс и белокрилка).

Минекто Алфа е формулиран на базата на две абсолютно нови за българския производител активни вещества. Активното вещество циантранилипрол осигурява инсектицидното действие, а антивирусният ефект срещу TSWV и TYLCV е следствие от действието на веществото Ацибензолар-S-метил

Какъв е маханизмът на действия на Минекто Алфа и с какво той е уникален в контрала на основните неприятели при зеленчуковите култури?

Циантранилипрол е модулатор на рианодиновия рецептор. Свързва се с рианодиновия рецептор в мускулните клетки и причинява необратимо отваряне на калциевия канал. Това води до поток на калциеви йони от вътрешността към цитоплазмата, които причиняват мускулна парализа, спиране на храненето и смърт на насекомото. Цинатранилипрол действа основно при поглъщане, като ефектът срещу първите ларвни стадии се проявява след само няколко часа.

Ацибензолар S метил е активатор на защитния механизъм на растението, който естествено подобрява устойчивостта му срещу патогени.

Той се отличава с бързо абсорбиране от растенията след приложение, като се транслоцира много добре, както акропетално в новите листа, така и базипетално в долните листа и корена.

Антивирусното действие се проявява в случаите на предаване на вируси (TSWV & TYLCV), когато защитният механизъм на растението е активиран. Тогава растението реагира незабавно срещу вируса, като предава информация за некроза в клетките в близост до инфекцията, което намалява репликацията и разпространението на вируса в растението

Със своето системно придвижване в растението Минекто Алфа проявява отличен контрол срещу основните гризещи и смучещи неприятели при зеленчуковите култури. Дългото последействие и антивирусната (TSWV и TYLCV) активност го позиционира, като един от най-надеждните и сигурни инсектициди в началото на произвоствения цикъл. Тъй като продуктът се прилага почвено и листно, той много лестно може да бъде използван в различни растително-защитни схеми.

Минекто Алфа е регистриран в България срещу трипс, белокрилка, видове нощенки и тута абсолюта при домати, пипер (почвено) и салати.

Подробна информация за дозите и момента на приложение на Минекто Алфа, може да намерите на сайта на Синджената  https://www.syngenta.bg/product/crop-protection/minecto-alfa

Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа
25745
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Далновидното решение за първо третиране в житни култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини