Начало » Новини » Света
19.03.2021 г.

Европейският съвет по иновациите започва работа с бюджет от 10 млрд. евро

Начало
Европейският съвет по иновациите започва работа с бюджет от 10 млрд. евро

Само преди ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Франция Еманюел Макрон и еврокомисарят Мария Габриел дадоха официалния старт на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), който ще действа в периода 2021-2027 г. Европейският съвет по иновациите е нов компонент по програма „Хоризонт Европа“ със собствено управление чрез независим борд на новаторите, с проактивен подход за подпомагане на новаторите чрез ръководители на програмата и капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ.

„Днес е важен ден за бъдещето на европейската политика за иновации. Поставихме началото на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) с бюджет от 10 милиарда евро“, посочи Габриел. По този начин бизнесът ще бъде подпомогнат и в критични моментr на тяхното разрастване. Важно предизвикателство е фрагментираността на иновационната екосистема и разделението в областта на иновациите. Ето защо ЕСИ ще се стреми да подкрепи потенциала за иновации във всички региони, като обърне специално внимание и на увеличаването на процента на ръководените от жени дружества в Европа“, заяви Мария Габриел по време на онлайн събитието отбелязващо старта на Европейския иновационен съвет.

Системата за кандидатстване ще бъде напълно различна, така че стартиращите МСП да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. Другата новот е, че екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации. Например клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване. Те ще работят в тясно сътрудничество с Европейския научноизследователски съвет и с Европейския институт за иновационни технологии.

Създава се и нова програма „Ускорител“ с бюджет 1 милиард евро, предназначена за стартъпи и МСП, които разработват иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което чрез Фонда на ЕСИ ще съчетава частен капитал (между половин милион и 15 милиона евро) и безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро.

И още по темата

„495 милиона евро са заделени за водещи до пробив иновации за Европейския зелен пакт и за стратегическите цифрови и здравни технологии. Това ще укрепи технологичния суверенитет на Европа по отношение на веригите за създаване на стойност“, коментира Мария Габриел.

Програмата „Изследвач“ ще бъде с бюджет от 300 милиона евро и е насочена към мултидисциплинарни изследователски екипи за изследвания с потенциал за технологични пробиви. Кандидатите могат да получават безвъзмездни средства в размер до 4 милиона евро. Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предназначена за реализиране на резултатите от научните изследвания в иновативни продукти и е с бюджет в размер на 100 милиона евро. Всички проекти на ЕСИ ще имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които са осигурени от ментори и експерти, и до възможности за партньорство с предприятия и инвеститори.

ЕК обяви и две награди, които ще се дават - за жени иноватори в ЕС, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара. Втората награда е „Европейска столица на иновациите“ (iCapital) и е признание за ролята, която градовете играят за развитието на местните иновационни екосистеми.

Включена е нова категория „Европейски град с нарастващи иновации“, насочена към градове с население между 50 000 и 250 000 жители.

Европейският съвет по иновациите започва работа с бюджет от 10 млрд. евро
9493
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
От 20 до 24 февруари в Пловдив
SPP EXPO е ново изложение за зърно и зелени технологии, в рамките на АГРА 2024
Министерството на иновациите и растежа
На 9 януари ще има онлайн информационен ден за внедряване на иновации в предприятията
В сътрудничество с учени и университетски преподаватели при изпълнението
МЗХ проведе встъпително обучение на бенефициенти по проекти за иновации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини