Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.02.2021 г.

Мегатрон с иновативни услуги за прецизно земеделие

Обследване на посевите с камера за болести и неприятели, сканиране на почвата
Мегатрон с иновативни услуги за прецизно земеделие

„Ако преди десетина години електронната навигация в селскостопанската техника беше рядкост, днес тя е практика, която се ползва при 70-80% от машинния парк в страната, и това доказва колко бързо новите технологии навлизат в селското стопанство. Именно затова преди година фирма Мегатрон, дилър на John Deere за България, създаде ново звено, което изцяло да се занимава с прецизно земеделие. Това съобщи пред представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ търговският мениджър за земеделска и градинска техника на „Мегатрон“ Георги Панчев, участник в първия за годината онлайн семинар за новостите в областта на селскостопанската техника, препаратите за растителна защита и новите селекции семена, които фермерите могат да очакват през 2021 г.

Освен представителите на „Мегатрон” Георги Панчев и Ерез Битон, директор на отдел “Прецизно земеделие“, в семинара участваха още Иван Дражев и Георги Герджиков от компанията за семена и препарати за растителна защита Corteva, добре познати на българския пазар.

Пазарите на аграрните стоки са в очакване на нов супер цикъл

Осъзнавайки огромното значение на „умното земеделие”, което ще навлиза все по-активно в практиката, ръководството на „Мегатрон“ си поставя за цел да действа изпреварващо, което би дало стимул на родните фермери да са напредничави, за да имат самочувствието на конкурентоспособни и модерни земеделци.

„Колкото и автономни да стават машините чрез дистанционното им управление, фермерите са тези, които всеки ден трябва да контролират посевите и да взимат правилните решения, за да контролират процесите”, посочи Панчев. Именно затова те трябва да инвестират  средства в дигитализация, която навреме да ги информира не само за състоянието на тракторите и комбайните по време на жътва или сеитба, но и да разполагат с данни за качествата на почвите и посевите, преди да извършат торене или пръскане, съобразявяйки се с особеностите на своите полета.

Всичко това е причина Мегатрон да разшири дейността си, създавайки отдел „Прецизно земеделие“. Иновативните услуги, предлагани от компанията включват: обследване на посевите с камера с висока резолюция, монтирана на високоскоростен дрон, което позволява да се облетят 1000 дка. за 15 минути; сканиране на почвата с оптичен сензор, който измерва естествените геоложки свойства на почвата чрез гама лъчението идващо от земята и платформата Operations center (оперативен център) на John Deere, чрез който фермерите могат както да следят движението на техниката на полето, получавайки подробни данни за консумацията и среден разход на гориво, размер на обработените площи и др., също така и да споделят данни с всички свои машини. От оперативния център на John Deere вече могат да се възползват както собствениците на John Deere, така и тези на други марки машини. Тази онлайн платформа е отворена безплатно за всички, посочи още Панчев. Трансферът на данни за всяка една от машините се съхранява в „облаци”, за да улеснят фермерите в тегленето на данни за всичко, което ги интересува през мобилните си телефони или персоналните си компютри.

„Приложението е напълно достъпно и през него вие виждате не само полетата, но и самите машини. Ако натиснете върху машината, която е на екрана, ще видите картата на движение на машината. Друга услуга, която „Мегатрон” предлага, е анализ на почвата, даващ информация за киселинността или съдържанието на основните елементи като фосфор и други”, посочи още Панчев.

Целта на почвените анализи е те да се правят бързо, да са максимално точни и да осигуряват бърза информация на фермера, преди да започне да подхранва нивите си. За разлика от механичното взимане на почвени проби, което не обхваща изцяло обработваната земя, експертите на „Мегатрон” извършват сканиране на почвата с оптичен сензор, работещ на принципа на гама лъчението от естествено излъчваното лъчение на Земята. Така стопаните получават адекватна информация за киселинността или съдържанието на различни елементи в цели 80 точки върху един декар обследвана почва. За сравнение, при механичното обследване на клетки от 10 декара площ се взема почвена проба на дълбочина от 25 см. и от нея се изследва само една супена лъжица почва.

Целта на тези почвени анализи е не толкова да спетстим от торене, колкото да оптимизираме максимално добивите на полето, да предпазим околната среда от пренаторяване и да дадем необходимите количества подхранващи вещества за отглеждане на реколтата.

Пробите се замразяват още на полето, за да се осигури точно и коректно измерване на азота в почвата и се транспортират до лабораторията в Германия. „След получения анализ правим карта с предписания за количествата тор, които са ви необходими. С един бутон може да пратите данните директно до машината и да започнете да торите”, посочи още Панчев.

Следващата услуга се нарича Smart Scout или „прецизно обследване“ на полетата, което се извършва с дрон с монтирана камера с висока резолюция. Услугата е изключително полезна както за по-големите, така и за по-малките стопанства, тъй като камерата идентифицира и локализира конкретни зони с плевели, насекоми, болести и много други за кратко време. Това дава възможност на фермерите да взимат по-добри, по-бързи, по-информирани решения, да управляват по-добре своите полета, както и по-добре да използват своите експерти агрономи.

С платформата Smart Scout фермерите имат достъп до изображения от сателитите Sentinel и Landsat с включени многобройни индекси на растителността.

Чрез тази платформа земеделците имат пълен мониторинг върху полетата, като във всеки момент на развитие на културите те могат да наблюдават дали има плевели, дали посевите са нападнати от насекоми и така нататък. Целта е стопаните да намалят разходите си за консумативи и бързо да реагират, когато трябва да извършат променлива форма на торене или пръскане. В някои случаи стопаните спестяват до 30 процента от разходите за торене или пръскане, посочи още Панчев.

Услугата за обследване с дрон е не толкова за наблюдение на посевите, колкото до откриване на вредители. Софтуерът е с изкуствен интелект и може да посочи конкретната болест по културите. Голяма част от насекомите и уврежданията се идентифицират по вид, а други могат да се определят лесно от агроном, благодарение на снимките с много висока резолюция получени директно от полетата.  В резултат на тази услуга клиент на „Мегатрон” е успял навреме да презасее полето си с царевица и така е спасил реколтата.

Мегатрон с иновативни услуги за прецизно земеделие
21917
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
John Deere обяви стратегическо партньорство със SpaceX за разширяване на свързаността в селските райони чрез сателитни комуникации
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
НОВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КОМПАКТЕН КОЛЕСЕН ТОВАРАЧ L95 ОТ BOBCAT
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини