През 2020 г. производството на месо в Германия е намаляло с 1,6% спрямо предходната година до 7,8 млн. тона, като приблизително същият е бил спадът и през 2019 г. спрямо 2018 г. – 1,4%, съобщи местното електронно издание TopAgrar, като се позова на официални данни на германската Федерална статистическа служба. През кланиците са минали общо 57,6 млн. свине, едър рогат добитък, овци, кози и коне, както и 670,1 млн. кокошки, пуйки и патици.
Закланите свине в Германия през миналата година са намалели с 3,5% до 53,2 млн. глави, като от тях 50,9 млн. са отгледани в Германия (спад от 1,9% спрямо 2019 г.), докато вносът е намалял с 31,3% до 2,3 млн. глави. Произведено е 5,1 млн. тона свинско месо – с 2,4% по-малко, отколкото през 2019 г.
Закланите говедата са намалели с 4,2% спрямо 2019 г. до 3,2 млн. глави, но производството на говеждо месо отчита спад от само 2,8% до 1,1 млн. тона.
През кланиците в Германия обаче са минали с 1,9% повече птици, отколкото през 2019 г. Произведеното птиче месо е нараснало с 1,6% до 1,6 млн. тона. Ръстът се дължи най-вече на пилешкото – с 2,9% до 1,1 млн. тона, докато при пуешкото той е с 1,3% до 500 хил. тона.
През последните 10 години в Германия нараства само производството на птиче месо, като увеличението е със 17%. При останалите видове меса разликите са малки и производството остава на приблизително едно и също ниво.