Начало » Новини » Света
08.02.2021 г.

Днес се гледа евродирективата за адекватни минимални заплати в ЕС

Социални
Днес се гледа евродирективата за адекватни минимални заплати в ЕС

От днес 8 февруари Европейският парламент започва да обсъжда проектодирективата за определяне на минималните работни заплати над прага на бедността в целия ЕС, чийто проект беше предложен от Европейската комисия през октомври 2020 г. Новото законодателство има за цел да гарантира защитата чрез адекватни минимални работни заплати, които да позволяват на европейците да живеят достойно, независимо къде работят, се посочва в мотивите към проекта.

С въвеждането на директивата адекватните минимални работни заплати ще спомагат да се намали и разликата в заплащането между жените и мъжете, тъй като повече жени, отколкото мъже, получават минимална работна заплата. Предложението помага също да се защитят работодателите, които плащат достойни заплати на работниците, чрез осигуряване на справедлива конкуренция.

Настоящата криза засегна най-вече секторите с по-голям дял на нископлатени работници като почистването, търговията на дребно, здравеопазването и дългосрочните грижи, както и медико-социалните грижи. Осигуряването на достоен живот за работниците и намаляването на бедността сред работещите е важно не само по време на криза, но е жизнено необходимо за устойчиво и приобщаващо икономическо възстановяване.

Идеята за новото законодателство е да се гарантира, че нископлатените работници също ще извлекат полза от икономическото възстановяване. Последната статистика сочи, че почти 10% от работниците в ЕС живеят в бедност. Колективното договаряне трябва да бъде златен стандарт за всички държави членки. Гарантирането на адекватни минимални работни заплати е записано черно на бяло в принцип 6 на Европейския стълб на социалните права, одобрен от всички държави членки, така че разчитаме на техния траен ангажимент.

Минимални работни заплати съществуват във всички държави — членки на ЕС. В 21 държави има законоустановени минимални работни заплати, а в 6 държави членки катоДания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция - защитата на минималните работни заплати се осигурява изключително чрез колективни трудови договори. Въпреки това в повечето държави членки работниците са засегнати от недостатъчна адекватност и/или пропуски в обхвата на защитата на минималната работна заплата. В този контекст предлаганата директива създава уредба за подобряване на адекватността на минималните работни заплати и за достъп на работниците до защита на минималната работна заплата в ЕС.

Предложението на Комисията зачита напълно принципа на субсидиарност - предвижда уредба за минимални стандарти, като зачита и отразява компетентността на държавите членки, както и независимостта и свободата на договаряне на социалните партньори в областта на заплатите. Не задължава държавите членки да въведат законоустановени минимални работни заплати, нито определя общо равнище на минималните работни заплати.

Държавите с широк обхват на колективното договаряне обикновено имат по-малък процент нископлатени работници, по-малко неравенство в заплащането и по-високи минимални работни заплати. Поради тази причина предложението на Комисията има за цел да насърчи колективното договаряне на заплатите във всички държави членки.

Държавите със законоустановени минимални работни заплати трябва да поставят адекватни равнища за определяне на минимални работни заплати. Тези условия включват ясни и стабилни критерии за определяне на минимална работна заплата, ориентировъчни референтни стойности като насока за оценката на адекватността, а също редовно и своевременно актуализиране на минималните работни заплати. От тези държави членки се изисква също така да осигурят пропорционално и обективно обосновано използване на разликите и удръжките при минималните работни заплати, както и ефективното въвличане на социалните партньори в определянето и актуализирането на законоустановените минимални работни заплати.

В началото на мандата си председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обеща да представи правен инструмент, за да гарантира, че работниците в Съюза получават справедливи минимални работни заплати, а в първата си реч за състоянието на Съюза на 16 септември 2020 г. повторно акцентира върху разрешаването на проблема.

Правото на адекватни минимални работни заплати е заложено в принцип 6 на Европейския стълб на социалните права, чието създаване бе обявено съвместно от Европейския парламент, Съвета от името на всички държави членки и Европейската комисия в Гьотеборг през ноември 2017 г.

Днес се гледа евродирективата за адекватни минимални заплати в ЕС
8552
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Кабинетът реши - от първи юли минималната пенсия става 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв.
Държавна политика
Русия утвърди минималните изкупни цени на зърното
Диалог
Биофермери благодарят за корекции в нормативната уредба, облекчаващи бизнеса
Обща селскостопанска политика
Обсъжда се важната тема субсидиите да се дават вместо за 10 за 5 декара обработваема земя
Русия определи минимални изкупни цени за зърно през 2014/15 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини