От 22 януари фермерският пазар пред сградата на министерството на земеделието в София вече ще се провежда два пъти в седмицата – в сряда и в петък. Това съобщи Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена”, която от 2017 година организира Фермерския фестивал „Произведено във фермата“.
Досега фестивалът се провеждаше само в сряда и стана популярен сред потребителите. На него се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа - краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло. Има сергии с месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози като например луканка, пастърма саздърма и буркани с месо.
Пчелари от всички краища на страната излагат своя мед и пчелни продукти. Предлагат се още сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво… Много от храните са биологични, други са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.
Все още върви приема на проекти за късите вериги на доставка
Традиционно Фестивалът „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда, но от тази година ще се провежда двуседмично. Експертите от "Биоселена" се грижат да скъсят дистанцията между фермери и потребители чрез късите вериги на доставка и това се оценява от земеделците.
Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.