Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.01.2021 г.

Кръговата икономика в градинарството - опитът в ЕС

Оперативна група от Чехия и Нидерландия
Кръговата икономика в градинарството - опитът в ЕС

Оранжериите в Нидерландия Снимка: Sinor.bg

Едва в края на 2020 г. България определи първите си оперативни групи, създадени между фермери и представители на науката, които ще прилагат иновации в земеделието. Много преди нас други държави в ЕС не само че подготвиха своите групи, но още през 2019 година представиха своите отчети, които ще бъдат от полза на всички фермери в ЕС. Накратко ще представим смесената иновативна група, създадена през 2017 година от градинари, научни работници и експерти от Чехия и Нидерландия. Докладът им е приключил през 2019 година и публикуван на страницата на Европейската мрежа за партньорство в иновациите EIP-AGRI през миналата година.

Този доклад представя дейността на чешко-холандската фокус група за кръгово градинарство, чийто проект е посветен на защитеното градинарство (отглеждане в оранжерии), което предоставя значителни възможности за ефективно използване на ресурсите. Това включва рециклиране на различни нива – и от отделните ферми, и при оранжерийното производство на регионално ниво.

Кръговата икономика се определя като икономическа система, която замества концепцията за „края на живота“ с възстановяване, промяна към използването на възобновяема енергия, премахване на използването на токсични химикали (които влошават повторната употреба) и елиминиране на отпадъците.

Оранжериите могат да помогнат за поддържане на вторичното използване на ресурсите, тъй като имат на първо място потенциал за висока производителност с намалена употреба на вода и агрохимикали за единица продукция; на второ -  производствен капацитет до 10-15 пъти по-високо от земеделието наоткрито и на трето - имат голям потенциал за рециклиране на вода и хранителни вещества, се посочва в доклада.

Фокус групата се съсредоточава не само върху вторичното използване на биомасата - растителни остатъци, странични продукти и екстракция на молекули, но и върху създаванета на клъстери, които повишават интереса към биологичното градинарство.

В препоръките на този доклад се посочват и дейностите, които фермерите могат да прилагат при използването на водата в оранжерийното градинарство. Като добри практики са посочени системите за съхранение на дъждовна вода; смесени системи за земеделие и био смилане на оборски тор и използване на биогаз за производство на топлина;  градско земеделие; документиране на преживявания, свързани с циркулярността в защитените системи за отглеждане- „Виждането е вяра“; анализиране на данните и съсредоточаване върху разработването и оценката на показателите на парниковите системи и производителност; намиране на начини фермерите да си сътрудничат, например в логистиката на биомаса / зеленчуци.

Защитеното, или кръговото, отглеждане, особено във високотехнологичните оранжерии и безпочвените системи са много интензивни в сравнение с отглеждането на зеленчуците наоткрито, се посочва в докалада. По груба оценка, някои индикативни средни стойности за разходите при целогодишно отглеждане на домати са следните:

За вода - 1,5-1,8 кубични метра на квадратен мертър; за торове - 1,8-3,2 кг /м2; енергия за отопление - 750 мегаджаула MJ/m2; субстрат: 20 л/m2; пластмаси за оранжерийно и почвено покритие - 0,18 кг / м2 / годишно; хартия за опаковане - 2,8 кг/м2 / годишно.

Фокусната група идентифицира няколко идеи за оперативни групи (ОГ), свързани с циркулярността в защитените градинарство, които са изброени по-долу:

1. Оперативна група, която да се фокусира върху сътрудничество с медиии, които да представят предимствата на кръговото градинарство, като създават и доверие сред производителите. Например, получаване на компост като алтернативен субстрат. Текстове, които да показват свързването на отделните оранжерии в единен клъстър. Да се ​​разгледа рискът от натрупване на замърсители и потенциалното намаляване на нови разработени смеси за растяща среда по време на отглеждането.

2. Оперативна група, фокусирана върху сътрудничеството между фермите. Могат да бъдат създадени нови бизнес модели. Например при преработката на биомаса фермерите могат да си сътрудничат, за да си взаимодействат за първи път с индустриите преработка на биомаса. Междинен субект с търговски умения може да ръководи този процес, защото често фермерите сами нямат тези умения. По-късно търговските умения могат да бъдат развити от фермерите и те да бъдат обучени да взаимодействат по-добре с други предприятия и да развиват междусекторни дейности сътрудничество.

3. Оперативна група, фокусирана върху съхранението на дъждовната вода. Оптимизиране на използването на вторична вода като кондензна или пък вода от когенерация (комбинирано производство на електричество и друга енергия като топлина).

4. Оперативна група, фокусирана върху смесени системи за земеделие. Да разгледаме биоразграждането на оборския тор и използването на биогаз за производство на топлина.

5. Оперативна група, фокусирана върху градското земеделие. За да разгледаме интеграцията на сгради и оранжерии, напр. чрез изграждане на оранжерии на покривите на други сгради. Въглеродният двуокисможе да се използва от промишлени процеси или офис сгради. В случай с оранжерии на покрива изходът на сградата (напр. отпадъчни води, CO2) може да се използва като вход за оранжерията и обратно (например топлина от оранжерията до сградата).

6. Оперативна група, фокусирана върху биомасата за опаковане. Тук групатаще се съсредоточи върху използването на отпадъци от биомаса, произведени от оранжерии като изходен материал за производството на опаковъчни материали (напр. кашон контейнери). Вече съществуват някои примери.

7. Оперативна група, фокусирана върху екологично проектирани оранжерии. Демонстрация на концепцията за екодизайн оранжерии (адаптиран или оптимизиран пасивен дизайн като „китайски“ дизайн), за да се прехвърлят информация на производителите.

8. Оперативна група, фокусирана върху документиране на опит, свързан с кръгообразността в защитеното отглеждане системи в съответствие с убеждението „Да виждаш, е да вярваш“. Тези преживявания също трябва да бъдат идентифицирани и тествани. Затова е нужна нова стратегия, особено за тези, които налагат промяна в мисленето на фермерите. По-малко успешните примери също трябва да се разглеждат като средство за учене чрез идентифициране на причините за "неуспех".

Демонстрационни парцели могат да бъдат разработени, за да покажат на земеделските производители как работи технологията, включително нейната ползи и проблеми. Желателни са икономика и анализ на рентабилността, персонализирани за местните условия.

9. Оперативна група за подпомагане на анализа на данните и фокус върху разработването и оценката на показателите на ефективност на защитените оранжерии във връзка с циркулярността. Налични са много данни за различни ферми.

10. Оперативна група, фокусирана върху извличането на храни, фуражи и молекули с висока стойност от биомаса. Тази технологията все още е скъпа. Могат да бъдат направени разследвания, за да се тества качеството на биомасата и да се разгледа химическа и биологична безопасност. Пазарният потенциал може да бъде оценен, като потенциалът на тези вторични продукти да стане важен източник на доходи в бъдеще, напр. извличане на молекули и хранителни компоненти за печат на храни. Обикновено се използва разтворител за извличане на ценни компоненти от селскостопанските странични продукти.

Синор.бг ще представя и други практични текстове, свръзани с дейността на оперативните групи, които могат да са полезни за производителите в страната.

Кръговата икономика в градинарството - опитът в ЕС
12164
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Министерството на иновациите и растежа
Близо 900 фирми са кандидатствали с проекти за кръгова икономика
Кандидатите могат да си партнират
До 3 октомври се приемат проекти за кръгова икономика по плана за възстановяване
Отворено писмо до 49-то Народно събрание
Екокоалиция настоява за нови комисии в парламента
На 10 ноември, организиран от НССЗ
Онлайн семинар ще представи гръцкия опит за кръговата икономика в земеделието
Предстоящо
На 8 и 9 декември очаквайте семинар за кръговата икономика при храните!
Според европейския регламент
Кои инвестиции ще се определят като екологични и устойчиви?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини