Начало » Новини » Страната
18.01.2021 г.

Луис Алонсо: И през 2021 г. „Синджента” запазва цените на високоолеиновите хибриди слънчоглед

Луис Алонсо: И през 2021 г. „Синджента” запазва цените на високоолеиновите хибриди слънчоглед

Политиката на „Синджента” през 2021 година е да запази цените на високоолеиновите хибриди слънчоглед, което гарантира спокойствие и прогнозируемост за бизнеса и на българските земеделските стопани. Тази новина беше съобщена по време на уебинара на тема „Бъдещето на високоолеиновия слънчоглед", организирана на 14 януари от екипа на „Синджента - Експерти в семена“. Във видеоконферентната връзка участваха фермери от цялата страна, а въпросите им бяха свързани с новостите на пазара, с премиите и пакетните предложения на „Синджента” за 2021 година, както и с агротехническите мероприятия, които се спазват при отглеждането на високоолеиновите слънчогледови хибриди.

Уебинарът е част от поредицата семинари, организирани онлайн с практическа насоченост към земеделците.

Основните тенденции на пазара на слънчоглед и маслодайни масла през миналата и тази година бяха представени от Луис Карлос Алонсо, отговарящ в „Синджента” за „Бизнес развитие при слънчогледа в Европа”. Сред лекторите бяха още и Антон Илиев, отговарящ за ”Бизнес развитие район Черно море” и Явор Бакърджиев – маркетинг мениджър маслодайни култури за България.

„Въпреки изключително високите цени на слънчогледа и на слънчогледовото масло, достигнати в края на 2020 година, производството на слънчоглед в световен мащаб през миналата година беше с 5,2 милиона тона по-малко спрямо 2019 г., посочи Луис Алонсо. Но добави, че макар реколтата от високоолеинов слънчоглед в глобален мащаб през 2020 г. да се е увеличила с 30%, то заради Ковид пандемията потреблението на масла от този слънчоглед падна и тази тенденция ще продължи да влияе върху пазара и през 2021 г.

Като наблегна на факта, че от 7-8 години не са отчитани толкова високи цени на слънчоглед в света, Луис Алонсо припомни ценовия пик в борсовите цени на слънголедовото масло в края на миналата година, което от 1 050 долара за тон през ноември, се покачи до 1 200 долара през декември, за да достигне през януари 2021 г. до 1 300 щ.д. за тон. След всеки пик следва и спад, затова и прогнозите за тази година са за вероятно ценово понижение. В тази връзка Луис Алонсо препоръча на българските производители предварително да сключват договори с преработвателите на слънчоглед, което би им гарантирало и изкупуването на реколтата.

Неслучайно и промоционалният пакет на „Синджента” при покупката на високолеинови семена включва възможност за изкупуване на реколтата, което се цени от родните земеделци. По време на уебинара Антон Илиев припомни общите условия в пакета "Ранна заявка на семена високоолеинови (ВО) хибриди слънчоглед от Синджента сезон 2020/2021“, който е валиден до 31 януари 2021 г. При покупката на семена в този период „Синджента” предлага отстъпка с премия при заявени и закупени количества от минимум 10 торби семена слънчоглед чрез ваучер. Всяка торба ще съдържа по 150 000 семена слънчоглед, третирани с фунгицид, от хибридните семена, описани в самия ваучер. Самите експерти на компанията консултират фермерите във всеки момент при климатични промени или други особености, възникнали при отглеждането на културите. Те взимат и проби за изследване на олеиновата киселина в полученото семе.

Сред предложенията за тази година са Clearfield® хибридите Талентои СИ Експерто, а също и Clearfield® Plus хибридът СИ Грация CLP.

По време на онлайн семинара експертите представиха и актуални данни от добивите от високоолеиновите хибриди през 2020 г., постигнати в различни краища на страната, които доказват, че те по нищо не отстъпват по добивност на конвенционалните семена. Тази статистика разби митовете, че добивите от високоолеиновия слънчоглед е с до 10 % с по нисък от останалите хибриди.

Експертите припомниха, че хибридите гарантират високо съдържание на олеинова киселина – над 82%, което осигурява и добър пазар за продукцията. Всичките тези качества са причина и за растящия интерес към хибридите, посочи още Явор Бакърджиев, маркетинг мениджър в „Синджента” за България.

В света 12% от слънчогледа, който се отглежда, е високоолеинов, добави и Луис Алонсо.

Специално за България, премиите, които се очаква да бъдат изплащани на фермерите, ще бъдат по-високи от 2020 г., тъй като заради високите цени на слънчогледа миналогодишните премии бяха „погълнати” от поскъпването. Разбира се размерът на тези премии зависи и от предлагането, така че е рано да се обобщава, обясниха още експертите.

Те отговориха подробно и на всички зададени от земеделците въпроси, свързани с агротехниката при отглеждането на високоолеинов и линолов слънчоглед, с предшествениците, които трябва да са сеят на полетата с високоолеинови семена и ред други. Със сигурност експертите подготвят и други семинари, които ще бъдат проведени дистанционно преди пролетната сеитба.

Екатерина Стоилова 

Луис Алонсо: И през 2021 г. „Синджента” запазва цените на високоолеиновите хибриди слънчоглед
12109
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини