Начало » Пазари » Зърно
16.01.2021 г.

Валежите в основни производителки на зърно влияят добре на посевите

Изключението се очертава в САЩ с 60 на сто обхванати от суша щати
Валежите в основни производителки на зърно влияят добре на посевите

През тази седмица в почти всички основни държави-производителки на зърно в света паднаха валежи, отразили се благоприятно на посевите, съобщиха от компанията за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade, цитирани от електронното издание Oilworld. Пазарът следи с особено внимание нивото на снега по нивите с есенна пшеница в Украйна, Румъния и Русия, където през следващата седмица се очакват силни студове, добавят оттам.

В Южния и Централния федерални окръзи на Русия през тази седмица валя дъжд и сняг, като количествата варираха между 60% и 100% от нормата за януари. През следващите дни се очакват силни снеговалежи, които ще защитят есенната пшеница от температурите -15-17 градуса, очертаващи се през следващата седмица.

Русия не планира отказ от таксата върху износа на пшеница и след 30 юни

В южна Украйна и в Румъния паднаха между 2 и 15 сантиметра сняг, което ще защити посевите от предстоящите силни студове. В някои райони на северните и източните области на Украйна снежната покривка е малка, но през следващите дни и там се очакват нови снеговалежи. Вероятността за увреждане и загиване на есенниците от студовете е слаба, тъй като снежната покревка трябва да е недостатъчна в продължение на 30 дни. Това се случва при под 7 сантиметра сняг и температури под -10 градуса по Целзий, под 14 сантиметра сняг при -15 градуса и под 20 сантиметра при -20 градуса. Значение има и етапът на развитие на кулртурите, в който са навлезли в зимен покой – за трети лист и братене при пшеницата температурите трябва да паднат под -14-15 градуса. При ръжта те са -14-16 градуса, а за ечемика и рапицата са -9-11 градуса. 

В регионите, където се отглежда есенна пшеница в САЩ, през следващите дни ще има умерени превалявания от сняг, но температурите от -1 до -4 градуса не създават заплахи за посевите. В източтиге части на Средния запад и в южните на Големите равнини слабите валежи вещаят риск за есенната пшеница. Очаква се в средата на следващата седмица там температурата на въздуха да е над нормата, но към края на седмицата ще се понижи значително.

Сушата в САЩ вече предизвиква опасения сред селскостопанските метеоролози, макар периодът, в който влагата ще е най-необходима, още да не е настъпил, съобщи електронното издание Brownfield. Ерик Снодграс от Nutrien Ag Solutions посочи на уебинар, организиран от Асоциацията на производителите на царевица в Илинойс, че графиките показват значителна суша в повечето щати от западната част на страната, а в Айова, Небраска и Южна Дакота тя е изключително силна за това време на годината. „Ако тази картина не се промени до април, ще съм много притеснен за разпространяването на сушата в основната част от соевия и царевичния пояс. Обикновено не се тревожа за това в този момент от годината, но не съм виждал толкова силна суша от доста време и 60% от страната е обхваната от нея”, изтъкна Снодграс. Той все пак отбеляза, че положението е по-добро от това през 2012 г. 

Валежите в основни производителки на зърно влияят добре на посевите
11714
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини