Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.01.2021 г.

Максимум до 200 метра от GPS-координатите на фермата ще се вземат проби за суровото мляко

Нормативи
Максимум до 200 метра от GPS-координатите на фермата ще се вземат проби за суровото мляко

sinor

До 28 януари животновъдите и техните браншови организации могат да дават предложения по новата наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, както и за предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и за официалния им контрол. С този документ се отменя едноименната наредба, приета през 2017 година, като по този начин България ще изпълни препоръките на Главна дирекция  „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия. Припомняме, че през 2015-а и през 2018 година имаше евроодити из българските мандри, в резултат на което Еврокомисията остро разкритикува някои от действащите системи за официален контрол.

В тази връзка новата наредба има за цел да коригира проблемите, които среща Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) като контролен орган при извършване на проверки на фермите за производство на сурово мляко, е записано в мотивите на новата наредба. Поправките са свързани и с нобходимостта от регистрация на независимите лаборатории, изследващи сурово мляко по Закона за ветеринарномедицинската дейност и вписани в Интегрираната информационна система ВетИС.

Във връзка с препоръките на европейските одитори дейността на пробовземачите подлежи на контрол от БАБХ, което има за цел да гарантира осъществяването на безпристрастен, точен и компетентен процес по пробовземане и избягване на възможностите за извършване на манипулации на проби сурово мляко, се посочва в мотивите към новата наредба. И ако при вземане на три невалидни проби в рамките на три последователни месеца от човека, взимащ пробите, неговият сертификат за извършване на дейност се обезсилва и достъпът му до модул „Мляко“ се отнема, гласи наредбата.

За възобновяване на дейността пробовземачът преминава ново обучение. Пробовземачите следва да попълват и декларация за независимост и безпристрастност, с която се задължават да изпълняват дейностите по пробовземане лоялно и коректно, при спазване на пълна конфиденциалност.

На основание препоръките от одита, за първи път се въвежда условие изпитването на суровото мляко да се извършва само по инструментални методи в лаборатории, регистрирани по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. По този начин се цели отново недопускане манипулации на пробите и на получаваните резултати.

Официалният контрол на фермите за производство на сурово мляко ще бъде осъществяван на база оценка на риска. От особена важност е изпитването на валидни проби сурово мляко, които не са претърпели оводняване и/или друга манипулация. При установяване на по-висока стойност от референтно определените граници на точката на замръзване и масленост под 2,6 или над 9, пробите сурово краве мляко се считат за невалидни и получените резултати не могат да се използват за определяне качеството на суровото мляко при пускането му на пазара. В тази връзка в действащата в момента Наредба № 2 от 2017 г. са заложени изисквания за валидност на пробите при определени стойности на физикохимичните показатели за суровото краве мляко – точка на замръзване и масленост. По предложение на животновъдите в новата наредба е прието да се промени само горната допустима стойност на маслеността за биволското мляко от 12 на 10 на сто.

Контрол от БАБХ

По препоръка на европейските одитори се въвеждат санкции при несъответствия в дейността на лабораториите, изследващи сурово мляко. Въз основа на сключването на споразумение между БАБХ и лабораторията то може да бъде прекратено в следните случаи:

1. заличаване на регистрацията по чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност или прекратяване на дейността на лабораторията;

2. три или повече нарушения на правилата и процедурите за работа с ИИС на БАБХ, извършени от лабораторията за период от шест месеца;

3. установяване на несъответствия на работата или условията в лабораторията по отношение на изпитване на сурово мляко.

При прекратяване на споразумението лабораторията не може да сключва нов договор за период от една година.

Указани са и коригиращите действия при установени несъответстващи резултати от официалния контрол, извършвани от компетентния орган и самоконтрола във фермата за производство на сурово мляко. Коригиращите действия включват предприемане на хигиенни мерки; доказване на съответствие с критериите по показателите общ брой микроорганизми, общ брой соматични клетки (ОБСК) и инхибитори и преработка на млякото в сирена с период на зреене най-малко 60 дни. В случай, че  мандрата не предприеме действия в продължение на три месеца за привеждане в съответствие с критериите, компетентният орган налага забрана за пускане на суровото мляко на пазара и разпорежда неговото унищожаване, гласи още наредбата.

Максимум до 200 метра от GPS-координатите на фермата ще се вземат проби за суровото мляко
47555
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Агростатистика
Тотален внос на сурово мляко от ЕС за 7-те месеца на 2023 г.
Ел Би Булгарикум обещава да преработи през ноeмври 750 000 литра мляко
Фонд „Земеделие”
Стари инвестиционни проекти за 12,2 млн. лв. получават финансиране от бюджета за 2021 г.
Бизнес по време на криза
Фермерите пред дилема – да продават млякото или да го изливат по нивите
Припомняме
Какви държавни помощи се пускат от 18 март
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини