Начало » Пазари » Зърно
03.01.2021 г.

Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари

С оправданието да гарантира снабдяването на своите животновъди с фураж
Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари

Министерството на селското стопанство на Аржентина изненадващо забрани износа на царевица от началото на годината до 28 февруари с намерението да гарантира снабдяването на вътрешния си пазар, съобщи „Ройтерс”. Купувачите ще могат да поръчват царевица от Аржентина, но само с доставка най-рано от 1 март.

 „Решението се основава на нуждата да гарантираме предлагането на зърно за секторите, които го използват за суровина в производството на животински протеини като свинското и пилешкото месо, яйцата, млякото и добитъка, при които царевицата е значителен елемент от производствените разходи. Досега 34,23 млн. тона царевица от реколтата през сезон 2010-2020 г. бе одобрена за износ от отговарящите на изискванията за износ 38,5 млн. тона. Целта на мярката е останалите 4,27 млн. тона да останат налични за вътрешно потребление, за да се гарантира предлагането през летните месеци, когато то обичайно е оскъдно”, се посочва в съобщението на министерството.

Правителството на Аржентина има сериозни проблеми със сдържането на ръста на потребителските цени и подпомагането на домакинствата с ниски доходи на фона на свиващата се икономика през периода на пандемията. От друга страна обаче износът на селскостопански продукти е основният източник на чуждестранна валута, необходима за стабилизиране на песото и за финансиране на мерките за подпомагане на населението.

Фермерите и останалите оператори на пазара на царевица в Аржентина пък по традиция са против подобен тип намеса от странаа на управляващите. „Напълно сме изненадани. В това няма смисъл. Никога не се е стигало до недостиг на царевица в Аржентина”, заяви Алберто Морели, президент на браншовата камара MAIZAR. От Аржентинските селски конфедерации , представляващи над 109 хил. селскостопански производители, на свой ред обявиха, че са „смаяни” от решението, и отбелязаха, че то не е било обсъждано предварително. „Всички смятаме, че прекратяването на износа е ужасна мярка. Всички сме наясно, че ако не изнасяме, никаква чужда валута няма да влезе в страната”, изтъкнаха от профсъюза.

Фермерът от провинция Буенос Айрес Сантягго дел Солар определи спирането на износа като „безсмислен” под, който ще урони доверието на бизнеса. „Намалялото доверие води до спад в производството. Имаме достатъчно царевица да захраним вътрешната верига за доставки. Това ще разгневи фермерите. Пшеницата ли е следващата?”, пита фермерът.

От „Ройтерс” коментират, че действията на третия най-голям износител на царевица в света са признак за затягане на доставките на храни в световен мащаб през периода на разпространение на новия коронавирус. Оттам припомнят, че преди по-малко от месец Русия обяви въвеждането на квота и такса върху износа на пшеница, след като президентът на страната Владимир Путин нареди да бъдат взети мерки срещу повишаването на цените на хранителните стоки, а значим износител на селскостопански продукти като Бразилия напоследък ги внася, включително соя. 

Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари
10714
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини