Начало » Новини » Света
17.12.2020 г.

ЕП одобри 8 милиарда евро помощ за фермерите за щетите от пандемията

Настоящата ОСП ще се прилага до 2022 година
ЕП одобри 8 милиарда евро помощ за фермерите за щетите от пандемията

Депутатите в Европейския парламент одобриха средства за осигуряването на плавен преход от настоящата Обща селскостопанска политика (ОСП) към бъдещата, както и подпомагане на стойност 8 млрд. евро за фермерите, производителите на храни и селските общности, пострадали от разпространението на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на законодателната институция на Европейския съюз. Одобрените правни норми удължават действието на настоящите правила на ОСП до края на 2022 г., което ще гарантира редовни плащания за фермерите и бенефициентите от селските райони.

Мерките бяха гласувани със смазващо мнозинство от 653 „за” и едва 19 „против” при 22-ма „въздържали се”.

Благодарение на одобрението от евродепутатите държавите-членки на ЕС ще имат възможност да улеснят получаването на компенсации от фермерите за силния спад на приходите и загубите им, причинени от неблагоприятни климатични събития, огнища на заболявания по животните и растенията или нашествия на вредители. ЕП форсира и мерки, които осигуряват повече свобода на държавите-членки да подпомагат фермерите, особено през периода на кризата, породена от разпространението на коронавируса. Депутатите удължиха и продължителността на новите многогодишни проекти за развиттието на селските райони, насочени към биологичното земеделие и мерките, подпомагащи екологията и щадящи климата, над предвидените досега 3 години, като прибавиха към тях и проектите за благополучие на животните.

Подпомагането на стойност 8 млрд. долара за фермерите, производителите на храни и развитието на селските райони ще бъде предоставено през следващите 2 години, като през 2021 г. ще бъдат преведени около 30% от средствата, а през 2022 г. – останалите. Най-малко 37% от финансирането ще бъде за производителите на биологична продукция, както и за дейности за подобряване на екологията, климата и благополучието на животните. Поне 55% от средствата пък ще подкрепят инвестициите във ферми в ЕС, които допринасят за устойчиво и цифрово възстановяване, както и за начална помощ за млади фермери.

За да влязат окончателно в сила, одобрените в ЕП мерки трябва да получат благословията и на Съвета на ЕС за селско стопанство, състоящ се от министрите на държавите-членки.

Одобрените мерки са по второто предложение на Европейската комисия за плавен преход между старата и новата ОСП, като първото бе гласувано в ЕП през декември 2019 г. Продължават преговорите между ЕП и Съвета на ЕС за окончателния вид на новата ОСП, която ще влезе в сила след 2022 г.

„Новият закон на ЕС, който одобрихме, е от решаващо значение за нашите фермери, тъй като осигурява правна сигурност и финансова подкрепа, за да помогне на ударения от кризата хранителен сектор да се възстанови през следващите 2 години. Това е стабилен преход към бъдещите правила, който предоставя на фермерите и националните управи необходимото време да се подготвят за реформата на ОСП след 2022 г.”, заяви Елси Катайнен, докладчик за преходните правила в селскостопанската политика на ЕС.

Според нейния колега Паоло де Кастро, докладчик за подпомагането за възстановяване, това не е просто запазване на статуквото. „Осигуряваме на нашите фермери, производители на храни и селски общности амбициозен инструментариум и необходимото финансиране за повишаване на издръжливостта, устойчивостта и дигитализацията на сектора, така че да могат да се включат по-активно в приспособяването към и смекчаването на последиците от климатичните промени”, изтъкна Де Кастро.

ЕП одобри 8 милиарда евро помощ за фермерите за щетите от пандемията
17005
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Крем супа от леща
Ароматна дроб сарма
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Луковият молец не е за подценяване
Компанията за производство на зехтин в Италия е обвинена в измама и укриване на данъци в Сицилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини