Начало » Новини » Страната
09.12.2020 г.

И на света Анна се варят жито и царевица за добра реколта

Християнски празници
И на света Анна се варят жито и царевица за добра реколта

На 9 декември християнската църква почита паменна на света Анна, майката на Дева Мария и баба на Исус Христос. Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във втория храм. Историята е подобна с тази на Самуил, чиято майка Ханна също дълго време била бездетна.

Култът към света Анна се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата църква с нейното име.

Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на Слънцето на изток, към пролетта, а денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен).

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време – „Нова година, нов късмет”. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). Светицата е почитана и като покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

В Северна Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролетта“, а на свети Вартоломей (11 юни) – „го завъртат към зимата“. На други места вярват, че обратното завъртане към зима става на Еньовден 24 юни, когато свети Йоан намята кожуха и се стяга за зима.

В народните обичаи 9 декември също е свързан с редица ритуали и наричания. На света Анна жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад.

Християнски празници

За първи път се насаждат и кокошките, за да се излюпят всички яйца.

Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазат.

Вярва се, че в тази нощ магьосниците свалят и „издояват“ луната, превърната в шарена крава. Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор – пушекът гони злите демони надалеч.

На днешния ден е забранено млади и бременни жени да работят, за да раждат по-лесно. Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата.

Не се боядисват дрехи. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.

Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите.

На места денят се смята за лош и опасен. Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

На 9 декември се следи какъв ще е полазът, какъв късмет носи първият гост в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

Моми гадаят как ще се оженят. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Имен ден днес празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Вилиана, Ан, Ана-Мария.

И на света Анна се варят жито и царевица за добра реколта
6208
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
(„Early outlook for 2024 crops)
Перспективи за пшеница реколта 2024 г.
Икономически и социални измерения
Потопът по Южното Черноморие е сред най-екстремните климатични явления през 2023 г.
След спад от 40 на сто в предходните 12 месеца
Средните цени на суровото мляко в света са нараснали с 10 на сто от април
Сушата в САЩ може да коригира оптимистичната прогноза
Рекордно производство на царевица в света през 2023/24 г.
Значително понижение се очертава и при износа
Експерти очакват спад на производството на соево масло в света
Честито на имениците
Днес е денят на Света Петка - покровителката на българския народ!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини