Начало » Новини » Света
04.12.2020 г.

Цените на храните в света изкачиха близо шестгодишен връх

При продължаващото рязко поскъпване на растителните масла
Цените на храните в света изкачиха близо шестгодишен връх

Цените на храните в света достигнаха близо 6-годишен връх през ноември, след като растителните масла продължиха да поскъпват стремително на фона на спада на запасите от маслодайни култури в света, съобщи електронното издание ZOL. Индексът на цените на храните, изчисляван от експерти на Организацията за земеделие и прехрана и отразяващ месечните промени в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 3,9% през ноември спрямо октомври до 105 пункта. Това е най-резкият месечен ръст на индекса от юли 2012 г. насам, като той достигна най-високото си ниво от декември 2014 г. Всички подгрупи на индекса регистрираха повишаване на цените през ноември.

Подиндексът за зърнените култури през ноември е нараснал с 2,5% спрямо октомври до 114,4 пункта и вече е с цели 19,9% над показателя за октомври 2019 г. Това е пети пореден месец на повишаване на подиндекса. Пшеницата поскъпна заради прогнозирания спад в износа и влошаването на перспективите пред реколтата в Аржентина, а цената на царевицата продължи да се повишава благодарение на активните покупки от Китай и продължаващото понижаване на оценките за тазгодишното производство в големи износители като САЩ и Украйна. Колкото до фуражните култури, стабилното търсене подкрепи цените на ечемика и соргото. Без промяна останаха цените на ориза на международните пазари през ноември, след като ограниченото предлагане и колебанията на валутните курсове в някои от големите износители от Югоизточна Азия компенсираха слабото търсене.

През миналия месец подиндексът зарастителните масла е скочил с 14,5% спрямо октомври до 121,9 пункта, достигайки най-високата си стойност от март 2014 г. Резкият скок е отдаден на поскъпването на палмовото масло за шести пореден месец вследствие на увеличаването на цената на петрола, повлякло след себе си и останалите продукти от групата. Котировките на палмовото масло се повишиха и заради по-ниското от обичайното ниво на производство при запазване на активното търсене в световен мащаб. Соевото масло е поскъпнало заради свиването на предлагането от Южна Америка и нарасналия внос, най-вече в Индия. Цените на рапичното масло и слънчогледовото олио нараснаха на фона на ограниченото предлагане.

При млечните продукти подиндексът през ноември се повиши с 0,9% спрямо предходния месец до 105,3 пункта и се приближи до най-високата си стойност от 18 месеца. Повишаването се дължи на поскъпването на маслото и сирената вследствие на устойчивото търсене за внос и увеличаването на продадените количества на дребно в Европа през периода на сезонно свиване на производството на мляко тук. Цените на обезмасленото сухо мляко обаче се понижиха след 6 месеца на непрекъснат ръст заради забавянето на темпото на покупки от Азия и най-вече от Китай, както и вследствие на нарасналото предлагане в световен мащаб. Колкото до пълномасленото сухо мляко, въпреки нарасналото търсене на пазарите в Близкия Изток и Северна Африка то поевтиня заради свиването на покупките от Китай.

Подиндексът за цените на месните продукти през миналия месец се повиши също с 0,9% спрямо октомври, но до 91,9 пункта. Това е първото увеличаване на стойността на подиндекса от януари насам и той остава с 13,7% под показателя за ноември 2019 г. Говеждото и агнешкото поскъпнаха в световен мащаб след 4 месеца на непрекъснат спад на цените заради силното търсене от Китай и ограниченото предлагане от Океания. Цените на свинското показаха известно възстановяване заради активните покупки от Китай и намалялото поголовие в Бразилия, докато на големите пазари в Азия продължава да действа забраната за внос от Германия и Полша заради случаите на АЧС там. Птичето месо обаче поевтиня заради нарасналите доставки от водещите страни-производителки в условията на намаляване на търсенето за внос.

При захарта поиднедксът нарасна с 3,3% спрямо октомври до 87,5 пункта, като повишаването му продължава втори месец поред. Котировките през ноември отчетоха ръст благодарение на появата на нови данни, потвърждаващи прогнозите за свиване на производството в световен мащаб през селскостопанския сезон 2020-2021 г., свързани с влошените перспективи за реколтата в Европейския съюз, Тайланд и Русия вследствие на неблагоприятните метеорологични условия. За повишаването на цените съдействаха и последиците от урагана, нанесъл щети на плантациите със захарна тръстика и на инфраструктурата в Никарагуа, Хондурас и Гватемала.

Цените на храните в света изкачиха близо шестгодишен връх
8089
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини