Начало » Новини » Страната
30.11.2020 г.

„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК за заблуждаваща реклама

Проверката върви от 2017 г.
„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК за заблуждаваща реклама

sinor

Компанията за производство на майонеза „Олинеза премиум“ ООД ще обжалва пред Административен съд – София област, глобата от 1,48 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от фирмата. „Вярваме в безпристрастността на българската съдебна система и категорично се противопоставяме на корупцията, която е бич за българския бизнес”, заяви Христо Кръстев, управител на дружеството. Като припомни, че първоначална КЗК, Административен съд – София област и 3-членния състав на Върховния административен съд (ВАС) отмениха налагането на санкция.

„Олинеза премиум“ никога не е заблуждавала потребителите и те се доверят на нашата марка и продукти повече от 27 години. Компанията залага на доброто си име, управление и контрол на качеството. За нас е важно изграждането на една дълготрайна и базирана върху доверието към марката връзка с потребителите. Спазваме всички законови изисквания и не се включваме в нерегламентирани битки и нелоялни практики за завземане на пазарен дял”, коментира Кръстев.

Подадената жалба срещу компанията през 2017 г. за надписа "Домашна майонеза" не заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството. Наименованието се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията - съставките на продукта са изчерпателно изброени.

Първоначално КЗК отсъжда, че нарушение няма. Тя веднъж вече направи проучване и извод, че използването на думата "домашна" не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди. Решението беше потвърдено от 3-членния състав на ВАС. Петчленният състав на съда обаче не споделя становището на КЗК и на тричленния състав и го върна обратно на комисията. КЗК този път промени изцяло решението си и наложи огромна санкция в най-тежките времена за бизнеса, в условията на световна пандемия от COVID-19, която доведе до икономическа криза.

Задължително се маркират яйцата, от които се прави майонеза

„Олинеза Премиум“ ООД е добре позната на българския пазар. Името й произлиза от първите два произвеждани продукти – ОЛИо и майоНЕЗА. От създаването си през 1994 до днес отстоява фирмените си ценности, принципи и предлага гарантирано качество и многообразие. Базата в град Костонброд е разположена на площ от 20 декара и произвежда над 150 вида продукта в обем над 10 000 тона годишно. Във всички звена на фирмата работят над 250 висококвалифицирани специалисти и добре обучени кадри.

Мениджърският екип отделя изключително внимание на качеството и безопасността на произвежданите храни. От 2002 г са разработени и въведени добри производствени практики (GMP), добри складови практики (GSP), които в края на 2004 г прераснаха в система за управление на безопасността HACCP. От 2009 г е разработен, внедрен и сертифициран Международния стандарт за храните IFS. Сертифициращата компания e Lloyd's Register Quality Assurance.

„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК за заблуждаваща реклама
5960
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини