Освен яйцата за пряка консумация птицевъдите ще бъдат задължени да маркират и продукцията, предначначена за топлинна обработка.
Това предвиждат промени в наредбата, регламентираща изискванията за търговия с яйца.
Предложението за поставяне на печати на всички яйца е направено от птицевъдния бранш срещу наложилата се практика недобросъвестни фермери да предлагат немаркирана продукция на пазара.
Суровината на хранителната индустрия се предлага на по-ниски цени от тази за пазара, припомнят експерти.
Досега печатите се поставяха само върху яйцата за пряка консумация, включени в клас „А”. С промените маркировката ще се прави и за яйцата от клас„Б”, които са суровина за производството на майонеза, сосове и др. продукти за хранителната индустрия.
Промяната отговаря на изискванията на европейското законодателство. Маркировката за яйцата от клас „Б” е свързана със засиления контрол на пазара, се посочват в мотивите за промяна в наредбата.
След съгласуване със съответните ведомства измененията ще бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет.