Начало » Новини » Света
26.11.2020 г.

Еврокомисари предлагат 26 инициативи са въвеждане на иновации в регионите

Мария Габриел
Еврокомисари предлагат 26 инициативи са въвеждане на иновации в регионите

Снимка: Европейска комисия

Българският еврокомисар Мария Габриел и председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас обявиха съвместен план за действие за следващите две години в областта на науката, иновациите, образованието и културата, съобщиха от Еврокомисията. Той изразява политическа воля чрез обединени действия на европейско, регионално и местно равнище да се постигне по-голям напредък в тези области за  дълготрайно възстановяване от кризата и устойчив екологичен и цифров преход.

Амбициозният план за действие, който е резултат от усърдната работа на екипите от Европейската комисия под ръководството на българския еврокомисар и на Комитета на регионите, обхваща 26 ключови действия, обединени в четири приоритетни области.

Те са насочени към подобряване на административния и иновационния капацитет на регионите, като инициативите „Платформа за обмен на знанието“, „Науката среща регионите“, платформата за интелигентна специализация. Тясното сътрудничество с регионалните и местни власти ще допринесе за изграждане на Европейското образователно пространство, Европейското научноизследователско пространство, за изпълнението на европейските мисии в рамките на програма „Хоризонт Европа“. За тази цел ще бъдат разгърнати инициативи като създаване на иновационни центрове (ERA Hubs) в регионите, Форума към Европейския иновационен съвет, коалицията „Образование за климат“, Eвропейските университетски алианси, Connectivity4Schools (по-добра цифрова свързаност) и редица други, чрез обществени консултации и широкото участие на европейските граждани.

„Целта ни е чрез 26 конкретни инициативи в сътрудничество с регионалните и местни власти и с европейските граждани да подобрим иновативния капацитет на регионите, градовете и по-малките населени места. Те ще допринесат за повишаване качеството на процеса на образование и обучение, развитието на уменията и компетентностите на гражданите, отговарящи на новите реалности, свързани с цифровата трансформация. Никой няма да бъде изоставен зад борда – заедно с регионите можем много да допринесем за това“, отбеляза Мария Габриел.

Бъдещата ОСП и споровете по законодателството

Съвместният план за действие предвижда и процес на мониторинг, който ще има за цел да идентифицира до каква степен включените мерки продължават да бъдат актуални.

Редовно ще се оценява ефективността и въздействието от изпълнението им. Контролът представлява гъвкава и отворена система, която ще позволява да бъдат предприемани навременни действия за актуализация и постигане на максимално въздействие.

„Планът за действие и платформата за обмен на знания са инвестиция. Чрез съвместни усилия ще работим за създаване на синергии в областта на образованието, науката и културата в подкрепа на местните общности. Те ще допринесат за предоставяне на актуалните данни и знания за подобряване на изпълнението в областта на иновациите, решаване на важните обществени предизвикателства и за подкрепа на Европа на талантите по пътя към цифровата трансформация“, коментира още българският еврокомисар.

Еврокомисари предлагат 26 инициативи са въвеждане на иновации в регионите
9326
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
От 20 до 24 февруари в Пловдив
SPP EXPO е ново изложение за зърно и зелени технологии, в рамките на АГРА 2024
Министерството на иновациите и растежа
На 9 януари ще има онлайн информационен ден за внедряване на иновации в предприятията
В сътрудничество с учени и университетски преподаватели при изпълнението
МЗХ проведе встъпително обучение на бенефициенти по проекти за иновации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини