Начало » Новини » Коментари
19.11.2020 г.

Ковид не е причина за глухотата около проблема с блокирания пазар на плодове и зеленчуци

Позицията на бранша
Ковид не е причина за глухотата около проблема с блокирания пазар на плодове и зеленчуци

sinor

Цяла есен администрацията в министерството на земеделието сякаш се е заразила от трети неизвестен вирус – на „оглушителната глухота”, след като не реагира по никакъв начин на проблема с блокираната реализация на реколтите - първо от пипер и ябълки, а от няколко седмици и на картофи, които залежават в складовете заради липса потребление. За разлика от пролетта, когато агроведомството обещаваше с пълни шепи защита от дъмпинговия внос за българското производство, след провала с търговските вериги и фермерските щандове днес администрацията очевидно си е „седнала на ушите”, като е оставила бизнеса да се спасява сам.

Някои от земеделците се спасиха и техният вик за помощ не потъна в оглушителното мълчание - като производителите на пипер например, които успяха да продадат продукцията си на хладилните бази, замразявайки стоката.

Това обаче не може да се случи с картофите, тъй като страната ни не разполага с подобни складове. А търговците изобщо не търсят българската стока, защото гърци, холандци, поляци и всички останали фермери в ЕС получиха достойна подкрепа, в резултат на което изкупните цени в тези държави паднаха до 6 евроцента за килограм. Ситуация, която при родното подпомагане е напълно непостижима като себестойност за нашите картофопроизводители.

„Не ни разбирайте погрешно - вече отдавна не очакваме достойно подпомагане, защото гласът ни е като в пустиня”, посочи пред Синор.бг Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите в България. Единственото, за което бизнесът обаче настоява, е да получат „зелени коридори” за пласмент на продукцията си тази есен, тъй като до миналата година целият бранш успяваше да продаде продукцията си на хотелския и ресторантьорски бранш. А този пазар, както знаем, остана затворен заради COVID- карнатината и сринатия туризъм.

„В страната ни има редица социални домове, административни институции, болници, затвори и други учреждения, при чиито доставки на храни българските картофи, ябълки и други плодове и зеленчуци спокойно биха могли да се изкупуват тази година с предимство”, смята председателят на асоциацията. Самият той е останал изключително изненадан от факта, че в затвор в Северна България картофите в момента се доставят за кухнята по 1,20 лева за килограм, докато в същото време складовете на производителите в Самоковско са пълни със стока, която фермерите са готови да продадат на 22-25 стотинки за килограм, но никой не я търси.

Защитата на родните земеделци може да стане бързо и ефективно само с едно постановление на Министерския съвет, което да задължи общини и други държавни организации, които се издържат от нашите данъци, при обществените си поръчки с предимство да изкупуват български зеленчуци”, обясни Джиков. Мотивът за това е ясен и произтича от срива в потреблението заради пандемията, но очевидно „оглушителната глухота” е обхванала всички етажи на властта.

Ето и сега чуваме за разкриване на социални кухни в редица общини, но нито една от тях не е потърсила наши колеги за доставката на картофи”, обясни още Джиков. И добави, че по търговските канали, които печелят общестевните поръчки за доставки на държавните ведомства, масово продължават да се изкупуват картофи от цяла Европа по 6 евроцента, които с фалшиви фактури се представят сякаш са изкупени от български производители. Ако контролните органи съвместо с данъчните си вършеха работата, досега щяха да хванат хиляди тонове картофи, които не са български, посочи още Джиков. И риторично попита дали европейските администрации биха действали по същия начин спрямо своите фермери. Защото само преди ден по информационните канали изтече информация, че до март 2021 г. инспекторите в съседна Гърция задължават търговските вериги да не повишават цените на основните стоки, за да защитят потребителите. Но по въпроса с антикризисните мерки на родната администрация очевидно, че и ние трябва „оглушително да замълчим”, за да не нарушаваме предизборното спокойствие.

Екатерина Стоилова

Ковид не е причина за глухотата около проблема с блокирания пазар на плодове и зеленчуци
15233
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Семинар за картофопроизводителите, организиран от „АГРИКО БЪЛГАРИЯ”, българският дистрибутор на нидерландския кооператив AGRICO
От AGRICO предупреждават – няма сортове, устойчиви на телен червей!
В Самоков компанията представи универсални решения за смесен тип стопанства
Кубота България на годишната среща на картофопроизводителите
Протестите се отлагат
Производителите на картофи ще бъдат защитени, уверява агроминистърът
Становища на бранша
Джиков: С таваните да се действа с анализи и точни разчети, за да не направим беля!
Семинар
Интегрирано управление на вредителите и фитосанитарен контрол при картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини