Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.11.2020 г.

Пръскане на плодните дървета с карбамид

Пръскане на плодните дървета с карбамид

Листата на плодните дървета вече започват да пожълтяват и падат. Това е много подходящ период за пръскане с карбамид – тази фитосанитарна практика се прилага за нападнатите дървета от гъбични болести. Мярката е не само профилактична, но и оздравителна. Подходяща е за всички овощни култури, защото ги прави по-устойчиви на ниските зимни температури.

Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти

Установено е, че карбамидът благоприятства лигнификацията (вдървесиняването) на тъканите по клоните и по този начин ги предпазва от измръзване.

Пряко и косвено действие на карбамида

Амидният азот в карбамида има пряко и косвено действие. Прякото се изразява в създаването на благоприятна среда за развитие на полезни микроорганизми, които се хранят с различните зимуващи форми на гъбичните заболявания. Косвеното се свежда до ускоряване разлагането на листната маса и лишаване от храна на гъбите – така те загиват по-лесно в зимните условия.

Правила за пръскане с карбамид

За третиране с карбамид се препоръчва използването на 5-7%-на концентрация. Разтворът се приготвя от 500-700 г карбамид, разтворен в 10 л вода.

Важно е да се опръска цялото дърво с разтвора – пръскат се не само неокапалите листа, но и тези под и около дърветата, защото карбамидът служи като катализатор за развитие на полезните микроорганизми.

Задължително е да се третират ябълките и крушите, които са били нападнати от струпясване, а също вишните и черешите – от бяла ръжда (цилиндроспориоза или кокомикоза).

Когато около 80% от листата са опадали, специалистите препоръчват се да се направи едно пръскане срещу къдравостта по прасковата с 2% бордолезов разтвор. С него се пръскат и всички костилкови видове срещу кафяво гниене и съчмянка след пълно опадане на листата.

Може би някой ще възрази, че внасянето на азот есенно време е противопоказно, но нашата задача е да обработим клоните и листата, а не да го внасяме като хранително вещество в почвата. Затова е необходимо дърветата да се обработват внимателно, като не се допуска голяма част да попадне в земята. Всъщност нищо страшно няма да се случи, за разлика от медния сулфат – азотът има висока степен на летливост и се усвоява едва половината.

Пръскането на вечнозелените растения е противопоказно.

Пръскане на плодните дървета с карбамид
41584

Последни материали
Виж
Заявеното подпомагане е с близо 6 милиона лева над осигурения бюджет
Подадени са 34 проекта за сформиране на оперативни групи за иновации
Доставките трябва да бъдат извършени между 26 януари и 25 февруари
Турция обяви търгове за внос на нови 400 000 тона хлебна пшеница
При масирани проверки в магазинната мрежа в областния град
Откриха над 100 килограма риба за документи в търговски обект в Русе
В средата на февруари с бюджет от над 3 милиона лева
Отварят първи прием по мярка за популяризиране на родните вина в ЕС
Изключението се очертава в САЩ с 60 на сто обхванати от суша щати
Валежите в основни производителки на зърно влияят добре на посевите
Със сливането на производителите на Грана Падано и Пармиджано Реджано
В Италия се появи световен лидер в производството на сирена със защитен произход
Свързани материали
Виж
Отпускат се 6 млн. лева за зимни пръскания през 2021 година
Управителният съвет на ДФ „Земеделие”
Отпускат се 6 млн. лeва кредит за торове в сектор „Трайни насаждения“
Как да спасим овошките от ранни и късни слани
Грижи през есента
Стичането на смола е тревожен сигнал за костилковите овошки
Не винаги е необходимо да се извърши зимно пръскане
Да припомним с подробности по някои практики
Гответе се за зазимяване на овощните градини
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам