Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2020 г.

Гответе се за зазимяване на овощните градини

Да припомним с подробности по някои практики
Гответе се за зазимяване на овощните градини

sinor

След прибиране на реколтата и опадане на листата стартира много отговорен период за всеки овощар. Как правилно да организира дейността си за подготовка на дърветата за зимуване, защото от това зависи не само здравето на растенията, но и бъдещата реколта. Не е достатъчно да съберем окапалите листа и повредени плодове – дърветата се нуждаят и от оформяне на короната, почистване на стволовете, есенно торене и поливане.

Санитарна резитба

Запълването на свободните места с нови дръвчета е основна задача на всеки градинар, но това може да се направи и през пролетта. Есента е най-доброто време за премахване на всички издънки, израснали от корените, за изкореняване на непродуктивните  храсти и дървета.

След прибиране на реколтата и събиране на окапалите листа и повредени плодове е задължително премахването на ловните пояси (ако са използвани такива). Те се отстраняват и изгарят – не трябва да остават на участъка през зимата.

Санитарната резитба през есента е от съществено значение за поддържане на здрава корона. Всички непродуктивни, растящи навътре, слаби и повредени клони и върхове се изрязват. Изсъхналите и болни клони се виждат по-лесно преди листопада. Всички срезове, дори тези, които изглеждат малки трябва да бъдат обработени с овощарска замазка. Ако е необходимо може да се ограничи височината на ствола или дължината на скелетните клони.

Почистване на ствола

Есенното почистване на ствола и скелетните клони е важно. То се се прави, като около дървото се постила плътна тъкан, фолио или мушама,така че парчета кора, мъхове, лишеи и наслоени частици да не падат на земята. С помощта на телена четка или специална стъргалка стволът и скелетните клони се почистват много внимателно, като се внимава да няма наранявания на кората. Отпадъците се изнасят навън.

Лекуването на нараняванията и пукнатините е основна задача на почистването. Те се обработват най-напред с фунгицид, а след това с вар или овощарска замазка. Пукнатините са опасни не само поради рискове от заразяване с гъбични заболявания, но и защото в тях могат да се заселят различни вредители.

Варосване на стволовете

Есенното варосване е по-функционално от пролетното. С него се цели не само унищожаването на различни патогени и вредители, но и защита на кората от зимното слънце.

Събиране на опадалите листа и повредени плодове

Натрупването на опадали листа и гниещи плодове са прекрасно укритие за патогените и вредителите. В компоста могат да влязат само ако са здрави. Поетапното събиране е най-доброто решение.

Почистване и обработване на околостволовите кръгове

Обработването на околостволовите кръгове по-често се извършва преди настъпване на студовете, но е по-безопасно това да стане след плододаването и преди есенния растеж на корените – в началото на пожълтяване на листата. Обработването на околостволовите кръгове се извършва на различна дълбочина – за ябълкови дървета 10 см, за круши 20 см, а за костилковите около 15 см.

Есенно подхранване на овощните дървета

Есенното торене е важна част от агротехниката в овощните градини, защото осигурява основната част от хранителните вещества, необходими на дръвчетата за правилен растеж и развитие, както и за плододаването, което е важна цел. Количествата на хранителнуте елементи се определят от качествата на почвата, вида на овощните култури, както и от възрастта им. Неправилното торене води до дефицити.

При есенното торене се внасят основно фосфор и калий, както и оборски тор, които се разпръскват равномерно в околостъблената чашка. Те се заравят с окопаването и колкото по-близо са до корените, толкова по-лесно се усвояват. Фосфорните и калиевите торове са по-трудно подвижни (за разлика от азотните) и ако останат в повърхностния слой ще им бъде необходимо повече време да се придвижат до корените.

Превантивно пръскане

Предзимното третиране на овощната градина срещу болести и вредители е ефективно средство за профилактика. Извършва се в края на листопада при около 70% окапали листа.

За пръскане се използват железен и меден сулфат, а също карбамид. При това пръскане е много важно да се облеят добре не само клоните, но и своловете. При пръскането температурите на въздуха трябва да бъдат над 5 градуса по Целзий.

Влагозапасяване на почвата в овощната градина

Трудно е да се осигури необходимото количество влага на неполивни площи. Влагозапасяване може да се осигури само като се използва водата от валежите. Това, което може да се направи, е да се оформят околостъблени чаши. Добре е ако диаметърът им е по-голям от този на короната. Това ще задържи водата и тя ще попива бавно.

На наклонени терени се оформят канафки, разположени хоризонтално на склона. Стичащите се води ще се събират в тях и постепенно ще проникват дълбоко в почвата.

Обилното влагозапасяване може да гарантира нормален растеж и развитие на  овощните дървета и да ги предпази от последващо засушаване. Важно е времето да бъде избрано подходящо и то е преди масовото опадане на листата. Ранното влагозапасяване е безполезно.

Ако почвата е много уплътнена, влагозапасяването се предхожда от разхлабване или се комбинира с окопаване.

Гответе се за зазимяване на овощните градини
33863

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Опасни мигранти от горите към овощните градини
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини