Фермерите и производителите на хранителни стоки в Италия, чиято продукция се реализира в заведенията за обществено хранене, ще понесат щети до 1 млрд. евро месечно заради затварянето на ресторантите, баровете и пицариите след 18 часа вечер, прогнозират от италианската национална асоциация на селскостопанските производители „Колдирети”, цитирани от ТАСС. „Ограничаването на дейността на баровете, ресторантите, пицариите, кафенетата и сладкарниците, които трябва да затварят в 18 часа, ще доведе до срив на потреблението на храни и напитки, което ще се отрази на целия селскостопански бранш, като загубите само за месец на прилагане на ограничения се изчисляват на стойност до 1 млрд. евро”, се посочва в изявление на организацията.
Като се има предвид, че повечето италианци през периода на карантина заради коронавируса преминаха на работа от вкъщи, приходите на заведенията за обществено хранене през дея вече се свиха значително. По данни на „Колдирети” 35% от цялото потребление на продукти от италианците преди пандемията е идвало от закуски, обеди и вечери извън дома.
В неделя премиерът на Италия Джузепе Конте подписа нареждане за допълнителин мерки за пресичане на разпространението на коронавируса, сред които е и ограничаването на дейността на всички заведения в страната до 18 часа. Мярката обаче вече предизвика недоволството на ресторантьори, собственици на зали за фитнес и търговци, които организираха протести в Рим, Милано, Торино, Генуа, Неапол, Палермо, Катания, Кремона, Тревизо, Виареджо и др. Според тях ограничението ще доведе само до нелегален пазар на храни и напитки. Освен това бизнесът недоволство от различията в наредбите на централно и местно ниво, тъй като в регионалните наредби се допуска затваряне на заведенията в 23 часа.