На дистанционно проведеното днес първо заседание на Националния съвет по храните бяха разгледани основни въпроси, свързани с новата нормативна уредба и с подготовката на бъдещия годишен доклад за състоянието на сектора. Заседанието се ръководеше от министъра на земеделието Десислава Танева и в него участваха представители на всичките браншови организации от хранителната индустрия.
Според Закона за храните всяка година държавите-членки трябва да представят годишни доклади за състоянието на сектора на храните. За да се избегне формалността в подготовката на този доклад, земеделският министър предложи освен информация за икономическите показатели на компаниите, „в него да бъдат включени и предложения, свръзани с нагласите на потребителите”. Докладът ще се основава на маркетингови и друг вид анализи, които да дават цялостна картина за производството, вътрешния пазар, вносът и износа на храни.
Работната група по Стратегическия план
На днешното заседание беше решено до 20 ноември браншовите организации да посочат свои представители в работната група, която ще участва в подготовката на новия документ. Самите те ще изберат и председателят на работната група, който ще представи окончателния доклад в Министерския съвет. По всяка вероятност голяма част от анализите ще бъдат възложени и на външни фирми.
Докладът за тази година трябва да бъде готов до 31 март 2021 г.
По време на днешното заседание присъстващите направиха общ преглед и на проекта на Стратегията „От фермата до трапезата”.
На заседанието бяха избрани двама заместник-председатели на Националния съвет по храните - министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, избран от браншовите асоциации.
В съвета влизат представители на редица държавни институции, сред които Министерство на икономиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието, Национално сдружение на общините в Република България, БАБХ, Центърът за оценка на риска по хранителната верига, както и представители на браншовите организации на производители, преработватели и/или дистрибутори на храни.