Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.10.2020 г.

САЩ прогнозират спад в производството на лешници в Турция

При останалите основни ядки обаче се очертава ръст на реколтите
САЩ прогнозират спад в производството на лешници в Турция

sinor

През тази година производството на лешници в Турция ще намалее с 8% - до 550 хил. тона, прогнозират от Службата за селското стопанство в чужбина към министерството на земеделието на САЩ. Спадът в производството се свързва най-вече с неблагоприятните метеорологични условия в страната. В началото на годината фермерите съобщаваха за недостатъчни количества валежи и проблеми с вредителите, които през тази година бяха повече от обичайните. В периода на цъфтеж и опрашване времето бе изключително благоприятно, тъй като нямаше особени застудявания или градушки.

Основните проблеми обаче започнаха през втората половина на август, когато в провинция Орду, където е съсредоточено основното производство на лешници в Турция, както и в някои съседни провинции се изляха проливни дъждове. Освен преките загуби от валежите реколтата пострада и от това, че няколко партиди бяха буквално отнесени в морето от наводнения.

От турското министерство на селското стопанство и горските ресурси обявиха доста по-висока прогноза за реколтата от лешници в страната, достигаща до 665 хил. тона. Много от браншовите асоциации обаче вече изразиха съмненията си относно посоченото число.

Изглежда търговските данни също потвърждават оценките за по-слаба реколта, тъй като през първия месец от новия селскостопански сезон, започнал на 1 септември, Турция е изнесла с близо 27% по-малко лешници, отколкото през същия месец на миналата година – общо 33 471 тона, обявиха от Съюза на износителите на лешници и продукти от преработката им от Черноморския регион, цитирани от „Анадолската агенция”. В стойностно изражение спадът е по-скромен – с близо 22% до 229,25 млн. долара. Общо 41% от цялото изнесено количество са преработените продукти, като приходите от тях достигат 90,5 млн. долара, а останалите са сурови лешници.

Основен клиент за турските лешници продължава да бъде Европейският съюз с дял от 77,5% от целия износ. Турция си остава най-големият износител на лешници в света, като през миналия сезон е доставила на външните пазари 343 хил. тона на обща стойност 2,3 млрд. долара.

За всички останали основни видове ядки обаче анализаторите на Службата за селското стопанство в чужбина към американското министерство очакват ръст на производството в Турция през тази година. При орехите например те прогнозират увеличение с 3% до 67 хил. тона заради по-благоприятните за отглеждането им метеорологични условия и програмите за държавна подкрепа. Турция обаче ще остане зависима от вноса на орехи, като количествата през новия сезон се очаква да се стабилизират на ниво от 83 хил. тона.

Реколтата от бадеми се предвижда да нарасне с 10% до 16,5 хил. тона, като същото количество се очаква да бъде внесено в Турция при незначителен спад спрямо миналия сезон.

Оценката на американската служба за реколтата от шам-фъстък в Турция през тази година достига рекордните 250 хил. тона - отново заради благоприятните метеорологични условия и периодичността на плододаването, тъй като през миналата година производството бе доста слабо. Затова и вътрешните цени се повишиха, като шам-фъстъкът стана по-евтин от беления лешник.

САЩ прогнозират спад в производството на лешници в Турция
10904
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През първите 5 месеца на сезона
Турция вдигна рязко приходите от износа на лешници въпреки спада в количествата
Група от 15 фермери събра 23 тона под ръководството на организация с търговски опит
Молдова за пръв път изнесе партида лешници за Италия
През 2023 година доставки са осъществени за 121 държави по целия свят
Турция вдигна приходите от износа на лешници при спад в количествата
Едновременно в количествено и стойностно изражение
Износът на лешници от Турция намаля през миналия сезон
Тенденцията се запазва и през първите 4 месеца от настоящия сезон
Износът на лешници от Турция намаля през миналата година
В количествено изражение увеличението е с 23 на сто до рекордните 344 379 тона
Турция вдигна приходите от износа на лешници и продукти от преработката им с една шеста
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини