Начало » Новини » Коментари
02.10.2020 г.

САРА: И при лоша реколта България има шанс за износ на 3,7 милиона тона пшеница

Прогнози
САРА: И при лоша реколта България има шанс за износ на 3,7 милиона тона пшеница

sinor

Потенциалът за износ на пшеница през стопанската 2020-2021 година е добър въпреки тежките резултати от тазгодишната реколта. Този извод се налага от септемврийския месечен анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА за състоянието на реколтата. По текущи оценки на САРА прибраната пшеничена реколта това лято е 5,2 млн.т, при среден добив за страната 4,3 т/ха. Ще припомним, че окончателните данни на министерството на земеделието за прибрано хлебно зърно бяха с един милион тона по-малко, или 4,3 млн. т.

Икономистите от САРА смятат, че страната запазва експортните си възможности, като очакванията са до лятото на 2021 г. България да реализира зад граница 3,7 млн.т, като от 2015 година насам това ще бъде най-малкото изнесено количество.

Данните на министерството на земеделието

Обемите на производството на ечемик за 2020/21 г. се предвижда да възлязат на 500 хил.т, при среден добив от 4,3 т/ха. Общият износ за настоящата година се измерва да превиши 200 хил.т, което е с 16% по-малко от предходната година.

Предвижданията на САРА за царевицата са за добив от 6,85 тона на хектар и производство, достигащо 3,8 млн.тона, приблизително 3% под това от изминалата година. Износните обеми се очаква да надхвърлят 2,3 млн.т, което е с около 4% надолу на годишна база.

Производството на слънчоглед през 2020/21 г. ще бъде на равнища от 1,6 млн.т, което е с 19% по-малко, съпоставено с равнищата от последните 5 години. Износът на маслодаен слънчоглед се прогнозира на нива от 470 хил.т.

Реколтата от рапица търпи най-голям срив по предварителни данни на министерството на земеделието - до 257 хил.т. Според прогнозите на САРА спадът ще бъде до 310 хил.т. Тези количества са с 22% по-малко отколкото през последните 5 години. Износът на рапично семе за 2020/21 г. се оценява на около 270 хил.т.

Очакванията на САРА са засетите площи с 5-те основни зърнени и маслодайни култури за следващата реколта да бъдат около 2,65 млн.ха, или 26,5 милиона декара, което малко нивата от миналата година.

По-голяма част от това намаление ще бъде за сметка на есенниците.

Независимо от добрите световни перспективи на производството на зърнени култури цените вървят нагоре и са почти с 20% по-високи от миналата година, се посочва в анализа на САРА. Причината е, че разходите на производителите растат, а щатският долар е загубил за година около 8% от стойността си към еврото.

Русия и Украйна се опитват да не са източник на евтини зърнени и маслодайни суровини, разбирайки тяхната ценообразуваща роля на пазарите. Неяснотите около последната реколта, международната търговия в условията на КОВИД19 и преходните наличности също допринасят за ценовото покачване от последните месеци.

FOB цените от Украйна към края на септември са при хлебната пшеница - 230 US$/т, ечемика – 197 щ.д./т, фуражната пшеница - 225 щ.д./т. При царевицата FOB цената е 196 щ.д./т.

Американската агенция USDA коригира надолу прогнозата и за световния добив при пролетници – царевица (1,16 млрд.т. от 1,17 млрд.т месец по-рано) и слънчоглед (54 млн.т от 56 млн.т.), но увеличава оценките си за пшеницата до 770 млн.т, което все още не се усеща на пазарите.

САРА: И при лоша реколта България има шанс за износ на 3,7 милиона тона пшеница
10049
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Анализ
Прогнозите на САРА: Пшеничената реколта ще достигне 6,3 млн.т заради валежите
Анализ
САРА: До 2025 г. площите с пшеница и царевица ще нараснат до 12,6 млн. дка
Месечен анализ
САРА: До 3,4 млн. т ще достигне реколтата от царевица, основно заради късните сортове
Център за икономически изследвания в селското стопанство
САРА: Тон царевица ще се изкупува от място по 660 лв. за тон, слънчогледът – по 1 300 лв.
Прогнози
CAPA: С 500 хиляди декара по-малко царевица ще се засее тази година
Икономистите очакват от януари пшеницата отново да поскъпва
CAPA: Само за година брутната стойност от зърнени и маслодайни култури е скочила с над 55%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини