Начало » Пазари » Животинска продукция
09.09.2020 г.

Един месец за обсъждане на новата наредба за директни продажби от фермите

Проект за наредба
Един месец за обсъждане на новата наредба за директни продажби от фермите

sinor

До 8 октомври фермерите, регистрирани по наредба 26 за директна продажба от фермата, имат възможност да дадат предложенията си по проекта за нова Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход. Новият документ включва актуални корекции в Закона за храните и някои европейски регламенти, определящи специфичните хигиенни правила за храните от животински произход, е записано в мотивите.

Както и досега директната доставка на малки количества сурово краве мляко от производител не трябва да превишава 73 хиляди килограма годишно.

По отношение на количествата сурово овче, козе или биволско мляко максималните количества не трябва да превишават 60% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с до 50 броя животни в период на лактация; 50% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с от 50 до 100 броя животни в период на лактация и до 40% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с над 100 броя животни в период на лактация.

В наредбата са разписани и хигиенните изисквания за качеството на млякото, както и местата за неговото разпространение. Директна доставка на сурово мляко до краен потребител, охладено до 4 – 6 градуса по Целзий, се извършва до 24 часа от млеконадоя само от:

1. обособено място на входа на животновъдния обект, където е добито, в опаковка на производителя; опаковката на производителя трябва да е за еднократна употреба и да отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 27 октомври 2004 година относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни, и за отмяна на директиви 80/590/ЕИО и 89/109/ЕИО (ОВ L 338, 13 ноември 2004);

2. технологична инсталация или млекомат за сурово краве, овче, козе и/или биволско мляко, чийто ползвател, наемател или собственик е фермерът.

При директна доставка на малки количества непреработен пчелен мед годишно пчеларите не могат да продават повече от 2 хил. кг. Медът трябва да е обособен в отделни партиди по видове с ясно разграничено етикетиране и маркировка. Той трябва да се съхранява в сухи чисти помещения при температура до 25°С и влажност на въздуха до 80 %, без достъп на пряка слънчева светлина и в отсъствие на всякакви други странични продукти или материали, с изключение на оборудването за добив.

Пчелният мед не трябва да съдържа механични примеси и остатъци от ветеринарномедицински продукти, които надвишават максимално допустимите стойности посочени в Регламент (ЕС) № 37/2010 на Комисията от 22 декември 2009 година относно фармакологичноактивните субстанции и тяхната класификация по отношение на максимално допустимите стойности на остатъчните количества в храните от животински произход (ОВ L 15, 20.01.2010 г.), както и препарати за растителна защита, изкуствени подсладители, примеси, забранени с чл. 22 и 24 от Закона за пчеларството, както и други препарати и примеси, влошаващи качеството и застрашаващи безопасността на продукта;

Директната доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци седмично не може да превишава хиляда яйца. При щраусови яйца бройката е 40 за седмица.

Яйцата, предназначени за директна доставка, трябва да се съхраняват в помещения при температура над 5°С и под 18°С и да бъдат доставени на потребителя най-късно до 28 дни, след като са снесени.

При малки количества прясна и охладена морска и сладководна риба директната продажба се допуска до 30% от годишния улов, но не повече от 5 хил.кг годишно.

Наредбата включва само животински храни

Директните доставки се извършват от риболовния съд, от кейовите площадки - пристанища; на лодкостоянки или от рибовъдно стопанство.

Продажбите стават от специализирани наклонени маси (щандове, сергии), лесни за измиване и почистване; в клетки от мрежа, намиращи се във водната среда или в оборудвани вани на сушата или върху платформи във водоема и специализирани складови басейни.

При месото от птици и зайци позволените количества за продажби са до 40% от всеки вид, предназначен за клане, но не повече от 600 броя пилета бройлери на месец; 100 броя водоплаващи и пуйки на месец; 500 броя други видове птици на месец; 100 броя зайци на месец и 10 броя щрауси на месец.

Клането, обезкървяването, оскубването, одирането и изкормването и разфасоването на птиците, зайците и щраусите за директна доставка се извършва в обособено за тази цел помещение/я, в което/ито работните места за всяка операция са разделени по време или място.

При директните продажби на отстрелян дивеч количествата са до 10 броя едър дивеч на ловец годишно и до 50 броя дребен дивеч на ловец годишно.

Количествата не трябва да превишават количествата, определени в утвърдения по реда на Закона за лова и опазване на дивеча план за ползване на дивеча.

Директна доставка на месо от отстрелян дивеч се извършва само от пунктовете за обработка на дивеч от ловците.

В проектонаредбата да разписани и условията за доставка на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно, до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност. Съгласно проекта на наредба "странична дейност" е преработката на не повече от 40 на сто от произведените първични продукти от животински произход и доставката им от обекта за търговия на дребно до други обекти за търговия на дребно.

"Локална дейност" е доставка на храни от животински произход от обект за търговия на дребно до други обекти за търговия на дребно, разположени в административната област по местонахождението на обекта и съседните административни области.

„Ограничена дейност” е доставка на храни от животински произход до други обекти за търговия на дребно само от обект за търговия на дребно, на който ползватели, наематели или собственици са фермери или техни сдружения, и храните са получени само от обработка и/или преработка на първични продукти от животински произход, произведени в собствен обект за първично производство на храни.

Обработка и /или преработка на храни от животински произход се извършва в обект, одобрен съгласно чл. 40 от Закона за храните и вписан в регистъра по чл. 24, ал. 1, съгласно чл. 41 от Закона за храните. При обработката и/или преработката на сурово мляко и месо се спазват редица специфични изисквания, както към обектите, така и към самите процеси на обработка и /или преработка.

Един месец за обсъждане на новата наредба за директни продажби от фермите
27196
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Настояват за изключване от наредба от 1 януари, увеличаваща административната тежест
Овощари представиха България на Fruit Logistica в Германия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини